Lahaugdalen

Publisert av: Vesterålen Turlag
Annonse

Om turen

Vegen innover Oshaugdalen følges noen hundre meter sørøstover fra Oshaugen mot Kvilarhaugen (på nordsida av vegen) og den større Kakhaugen (på sørsida av vegen). Turen går videre opp på Kakhaugen, og så over Reingjerdmyran til Gamtufta.

Herfra går ferden opp på Munkhaugaksla, bare med en liten rast på Kvilarsteinen før toppen av aksla. Holder høyden i lia nedenfor Måstinden, og Jensengammen passeres. Innenfor Joberget dreies kursen vestover, og vel nede i dalen legges kursen nordover mot utgangspunktet.

Munkhaugen

Den forlatte husmannsplassen Munkhaugen var i drift fram mot cirka år 1900. Husene forfalt, men etter hvert ble det bygget danseplatt på haugen, og her var stedet for midtsommerdans og olsoktreff. Og der var sikkert huldra med i kulissene; oppe på selve berget på Munkhaugen kan du fortsatt se huldersetet og fotavtrykket hennes.

Vatnet tørket inn

Hovedelva i Lahaugdalen har ikke sitt utspring i noe vatn, men slik har det ikke vært bestandig: Lahaugdalsvatnet tørket inn etter lengre tids uttapping i forbindelse med fløyting av favnved. Fra Joberget renner Kakkelbekken, og den forsvinner flere ganger ned i grunnen, før den dukker fram igjen. Flere steder kan du høre det klukke nedi ura, og er du lommekjent, veit du hvor du kan legge deg og slippe ned en angel med ei makksloga på. Kanskje trekker du opp en nesten svart ørret, mørk i buken, men feit og fin.

Annonse

Publisert av

Vesterålen Turlag