Topptur på ski til Sveigen

Annonse

Om turen

Sveigen (1561 m.o.h.) er den toppen som ligger vest for Haukeliseter fjellstue. Dette er en populær topptur på ski med muligheter for bratt nedkjøring, og det finnes utallige varianter for å ta seg både opp og ned.

Sveigen kan nås både fra østsiden og nordsiden:

Sveigen Øst:Dette er ruten som er inntegnet på kartet.

Det er mulig å starte turen med fjellstuen som utgangspunkt ved å gå vestover isen på Ståvatn. For å redusere anmarsjen anbefales det i stedet å kjøre bil ca. 2 kilometer vest mot Ulevå og parkere på angitt parkeringsplass på venstre side av veien.

Så lenge isen er trygg kan turen starte med å krysse Ståvatn fra Ulevå inn mot Ståvassvika. Tidlig og sent på sesongen når Ståvatn ikke er sikker anbefales start på fastlandet langsmed vannkanten i stedet - litt lenger anmarsj, men ikke lenger enn at det er verdt turen.

Oppstigningen starter fra Ståvassvika via undertoppen (1490 m.o.h.). Hvis det er nedkjøringen som er det viktigste med turen er ikke toppunktet nødvendig. Fra 1490 m.o.h. flater terrenget ut mot selve toppen som ligger lenger sørover. Det kan derfor være greit å være klar over at man må forberede seg på litt staking på vei ned dersom man velger å gå helt til toppen. Fra 1490 m.o.h. vil du derimot få fin, sammenhengende nedkjøring mot vannet igjen.

Fra 1490 m.o.h. kan man kjøre ned samme vei som man gikk opp, eller velge det noe brattere alternativet på nord-østsiden ved Grjothalsen. Alle nedkjøringene på østsiden har helninger på over 30 grader og bør kun kjøres under gunstige forhold.

Sveigen Nord:For deg som ønsker enda brattere nedkjøring kan nordsiden av Sveigen anbefales. Nordsiden kan nås fra Pepparsteinen ved øståpning av Haukelitunnelen, og har så å si ingen anmarsj.

På veien opp har du mulighet til å planlegge nedfarten da det finnes mange ulike alternativer. På vei ned er det også mulig å finne noen naturlig dropp og hopp. Helningen på nordsiden er ikke under 40 grader, og bør kun kjøres under optimale forhold.

For deg som virkelig vil ha en utfordring finnes det også en smal renne med høye kantvegger på nordsiden av Sveigen. Siden renna er nordvendt, godt beskyttet og ligger i skyggen, er det vanligvis gode snøforhold og lang sesong. Ved mye vind fylles ofte denne renna med snø, og du må kunne vurdere snøkvaliteten før du setter utfor.

OBS! Hele fjellet er et potensielt skredområde vinterstid, og på vår/sommer kan det være utglidningsfare om det er hardt føre.Kunnskap om skred og snøforhold er nødvendig.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Helårsvei E134 over Haukelifjell med parkering på Haukeliseter fjellstue.

Adkomst med kollektivtransport

Haukeliekspressen har daglige avganger fra Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Haugesund med busstopp på Haukeliseter fjellstue

Annonse