Emberlandsnipen (271 moh.) - Kort og lang nipetur

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  5,8 km
  2 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Emberlandsnipen er med 271 m.o.h. den høyeste toppen i området mellom E 39 og Auklandshamn. Emberlandsnipen kan nås fra Auklandshamn eller fra Sætre.

TUREN FRA AUKLANDSHAMN:

Turen som beskrives her, starter ved Auklandshamn Dagligvare. Det er også merket tursti fra Sætre og Emberland. Turen starter ca 100 meter forbi butikken, mot byggefeltet der vi etter svingen finner skiltet Emberlandsnipen. Når vi har passert Tvillingtjødnane, går vi i rolig stigning i sørlig retning på et høydedrag gjennom småskog og etter hvert lyngheier. Nær Skinntjødnane ser vi skiltet som viser stien som fører til Mjuko, ikke langt fra Vestvik. Til Mjuko kan vi også gå fra Eikeland kapell på merket sti. Vest for stien ved skiltet som fører til Mjuko, kommer dagsturhytta i Sveio i løpet av høsten 2020. Etter Skartjødn får vi et par brattere parti opp mot toppen. Fra toppen kan vi på klarværsdager se like til Lyderhorn ved Bergen! I en boks ved varden på Emberlandsnipen finner vi «Nipeboka» der vi kan skrive navnene våre. Herfra er det flott utsikt over Bømlafjorden. I godt vær kan vi også se til Utsira. Østover ser vi også Kvinnheradsfjellene og Folgefonna. Vi går samme veg tilbake. 

Gangtid: 2,5 - 3 timer tur/retur.

TUREN FRA SÆTRE: 

Turstien med start fra Sætre er opprinnelig en gammel ferdselsveg mellom Rød/Sætre og Emberland. Vi følger stien vestover i noe vått terreng, før vi går mot nord og kommer over i mer kupert terreng. Siste del av turen må vi gå opp ei bratt ur. Der ura tar slutt, er det fint å ta en pust i bakken for å nyte utsikten mot sør og øst. Ikke lenge etter er vi framme ved varden på Emberlandsnipen. Vi går tilbake samme veg som vi kom.

Gangtid 1-1,5 time tur/retur. 

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Vi tar av fra E 39 ved Rød, mot Auklandshamn. 

Ved turstart fra Sætre: fra vegkrysset på Rød kjører vi ca to kilometer på vegen mot Auklandshamn. Parkering langs Øklandsvegen ved privat busskur og i bakken til venstre mot turstart. Her er det skilt som viser at turen starter.

Ved turstart fra Auklandshamn: Parkering langs vegen ved Auklandshamn Dagligvare. Ikke parker foran butikken i åpningstida. Det er heller ikke tillatt å parkere eller starte turen ved skolen i skoletida.

Annonse