3-dagers høyfjellstur i Setesdal Austhei

Publisert av: Aust-Agder Turistforening
Annonse

Om turen

Turen går helt nord i Setesdal Austhei. Starten er ved Berdalen, på 800 m.o.h. og går i 1200 meters høyde store deler av turen. Velger du å ta turen om Bjåen kommer du også opp på 1400 m.o.h. Med andre ord er dette en høyfjellstur.

Berdalen - Berdalsbu
Ved Berdalen starter turen ved parkering på bakketoppen. Herfra er det T-merket løype gjennom skog, over myrområder og langs elv i ca. 4,5 km. Store deler av løypa er uten særlig stigning men den siste km opp til hytta er det ca. 200 m stigning, opp på 1000 m.o.h. Hytta ligger med flott utsyn mot vest.

Berdalsbu - Tjørnbrotsbu
Denne strekningen går i villreinens rike. Dette er områder med store trekkruter for Europas sørligste villreinstamme.
Opp gjennom historien har det vært jaktet på villreinen her og det kan du bl.a. se eksempel på ved Nørdre Gjuvvatn. Rett ved stien kan du se dyregraver som vitner om menneskelig aktivitet langt tilbake i tid.
Turen anslås til ca. 5 timer. Den største stigningen er helt i starten og slutten av turen. Kryssing av elv ved Nedre Viervadet er ikke lenger utfordrende takket være AAT's dugnadsgjeng som har satt opp ei ny bru.
Tjørnbrotbu - Hovden / Bjåen
Tjørnbrotbu ligger på 1300 m.o.h. og herfra har du to alternativer for siste etappe.

Alt. rute 1: Enkleste og raskeste rute går til Hovden og tar kun 3,5 time. Hele turen går i slakt hellende terreng og store deler av turen følger du elven "Børtemannsbekken". Dessuten går du i randsonen av Hovden Landskapsvernområde. Området er vernet med formål om å ta vare på et vakkert naturlandskap som er enestående i sitt slag i fylket.
Turen ender opp nær Hovden sentrum hvor det korresponderer buss til utgangspunktet Berdalen. Dersom du ønsker ekstra overnatting før ferden går videre kan du bl.a. overnatte på Hovden Fjellstoge og Vandrerhjem som er samarbeidspartner med DNT.

Alt. rute 2: Denne ruta er noe mer krevende. Den går nordover til Bjåen og leder deg opp til over 1400 m.o.h. Den lengste stigningen er i starten av turen og deretter går det i kupert terreng over fjellryggen "Venevasshalli".
Ved Storesåta og Lislesåta begynner nedstigningen mot Bjåen. Hele strekningen tar 5 - 6 timer.

På selve turen kan man enten overnatte i medbrakt telt eller på Turistforeningens hytter; Berdalsbu, Tjørnbrotsbu og Hovden Fjellstoge. Se www.aat.no. Disse hyttene, bortsett fra Hovden Fjellstoge, er selvbetjente og ulåste, som betyr at man må ha med lakenpose eller sengetøy og man kan kjøpe enkel mat fra matlager som finnes på hyttene. For grupper anbefales det å gi beskjed til AAT-kontoret i forkant. Medlemskap i Turistforeningen gir rabatterte priser på opphold.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Turens start går fra Berdalen hvor det er parkeringsmuligheter for noen biler.

Adkomst med offentlig transport

Agder kollektivtrafikk har buss med stoppesteder langs RV9 Sjekk www.akt.no/info for rutetider.
Annonse