Breilia

Publisert av: Kristiansund og Nordmøre Turistforening

Breilia

Breilia er et populært turmål på Frei i Kristiansund kommune. Det er flere rutealternativ dit, denne starter ved Rv.70 på Rensvik (Skjærahøgda). Ved startpunkt er det satt opp skilt. Stien er tydelig hele veien, går over noe myrlendt terreng.
Stien møter sti fra Hoel etter ca 500 meter. Derifra er det en del brattere parti til Vågaksla. Fra Vågaksla er det flott utsikt over Rensvik og Kristiansund. Like over aksla er det laget rasteplass med benk og grillsted. Litt utenfor stien ligger en liten hytte som lokalt blir kalt for Trollhytta. Dette kan være et ok turmål for de minste. Dette er ca halvveis til Breilivarden, og man ser også toppen herifra.
Videre fortsetter stien over myrer og knauser, noen steder er det laget broer for å spare landskapet og gjøre det lettere å komme frem.
Fra toppen er det god utsikt til Kristiansund, Smøla og Tustna i nord. Det er også flott utsikt mot fjell i indre deler av fylket, og topper i Gjemnes og Eide. Nærmeste topp er Freikollen som er det høyeste fjellet i Kristiansund.

For voksne bør man regne 1-1,5 timer i normalt turtempo (tur-retur)

Turen er også mye brukt om vinteren, og det er vanligvis en god sti selv om det er snø i terrenget.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parkering ved Rv.70, Skolevegen. Ved bruk av kollektivtransport, gå av på busstopp Bolga/Skjærahøgda. Gå 100 m nordøstover til Skolevegen. Stien starter ved krysset.

Kristiansund og Nordmøre Turistforening