Dagstur til Guddal - Gjemt men ikke glemt

Publisert av: Stavanger Turistforening

Dagstur til Guddal - Gjemt men ikke glemt

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  2,6 km
  4 timer
  En vei
 • Sesong
  Apr - okt

Guddal har nok vært en av de mest bortgjemte og forlatte stedene i Sokndal kommune. Om dette kan skyldes frykten for “Pytten” eller bratt og krevende terreng, er ikke lett å svare på. Det som er sikkert er at stadig flere finner veien til denne avkroken som har så mye å by på.

Det er vel nok å nevne historien om “Pytten” i all sin gru, eller historien om katolske messer i Guddalskyrkja, eller underjordiske huler og ganger i ura, eller bare opplevelsen av en fredelig matpause ved vatnet. “Pytten” i Guddal som kom på kant med futen om den vakre “Mydlandsrosa”, og deretter ble drapsmann, røver og fredlaus er en historie som besøkende må få fortalt mens de er i Guddal. Bare straffereaksjonen er til å grøsse av,- han ble til slutt revet i biter av 4 hester. Etter reformasjonen søkte katolske prester tilflukt i Guddal og det ble fortalt at de holdt ulovlige katolske messer i ura hvor det er steinblokker så store som hus.

Guddal ble fraflyttet for lenge siden. De som bodde her hadde nok harde tak for å brødfø familien med jordbruk, fangst og fiske her under steinura. I dag er Guddal preget av gjengroing, men den storslåtte naturen ser du ennå. Derfor er det fremdeles interessant å komme til denne lune og fredelige garden innerst ved vatnet med høge fjell, kjempemessige steinblokker og masse natur- og kulturhistorie.

Merkede turstier:
Opplev Dalane-løypa med informasjonstavle ved P-plass. Opp lia gjennom hyttefeltet, gjennom Smørdalen videre ned dalen til Øvre Guddal, over myra til stidele. Bratt ned lia til Guddal. 3-4 timer tur/retur. Alternativ rute: Opplev Dalane-løypa gjennom Blåfjelldalen, med start fra Linepollen (P), forbi Ruggesteinen, Blåfjell gruver, Brombo og Steinsland. 4 t. en vei.

Verd å se:
Guddalskyrkja, og stor heller.

Overnatting:
Gaudland. 14 senger.Bestilling/ nøkkel Stavanger Turistforening tlf. 51 84 02 00

Fiske:
Guddalsvatnet, fiskekort.

Båndtvang:
1. 4. – 20. 8.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Adkomst:  Følg fv 1 fra Hauge mot Moi, ca 3 mil, eller motsatt fra Moi. Parkering: Opparbeidet parkeringsplass i Åsvoldskaret, ved hyttefelt ca 1 km fra Åsvold.

Stavanger Turistforening