Topptur på ski til Kista

Annonse

Om turen

Navnet «Kista» blir ofte brukt som en fellesbetegnelse for å beskrive den brede fjellsiden du ser fra stuevinduet på Haukeliseter fjellstue. Kistemassivet ligger sørvest for fjellstuen, på andre siden av Ståvatn, og har to toppunkt som utpeker seg.

Den vestlige toppen, Kista, ligger på 1326 meter over havet. Denne toppen blir også omtalt som «Kjøttkaka» fordi, sett fra Haukeliseter fjellstue, kan denne toppen minne om nettopp en kjøttkake plassert oppå fjellplatået.

Den østvendte toppen er navngitt på kartet som Kisteenden, ligger 1302 meter over havet, og byr på vakker utsikt over Haukelifjell.

Vintertid er det dog mest vanlig å ta seg til platået under «Kisteenden», for så returnere ned igjen samme vei. Kista er en fin, kort tur som egner seg godt som en liten topptur på ski.

Turen starter med å krysse Ståvatn på sørsiden av Haukeliseter fjellstue. Etter en rolig start over vannet begynner stigningen sør-vestover mot toppen. Hele oppstigningen kan sees fra vannet, noe som gjør turen svært oversiktlig.

Det vanligste er å gå til toppen av platået på nedsiden av Kisteenden, for så å starte nedkjøringen herfra. Returen er den samme som turen opp, med gode muligheter for crusing og store svinger nedover mot vannet igjen.

Det er mulig å ta seg til selve toppunktet på Kista og Kisteenden. Følg da høydedraget mot vest midt mellom toppene for så å ta enten østover eller vestover. Turen til toppen bør kun gjennomføres når skredfaren er minimal.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Helårsvei E134 over Haukelifjell med parkering på Haukeliseter fjellstue.

Adkomst med kollektivtransport

Haukeliekspressen har daglige avganger fra Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Haugesund med busstopp på Haukeliseter fjellstue

Annonse