Gjennom Rogalands største naturreservat

Publisert av: Stavanger Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  5,6 km
  3 timer
  En vei
 • Sesong
  Hele året
Frå Hesten (421 m.o.h.) har du vidt utsyn over Ryfylkeøyene, Høgsfjorden og østover mot Ryfylkeheiene. Hesten ligger midt i Gitlandsåsen Naturreservat. Dette er en del av barskogvernet på Vestlandet og er det største naturreservatet i Rogaland. Det ligger i et naturlig furuskogsområde som strekker seg fra Høgsfjorden til Jøssang og Preikestolhytta. Skogen er lavliggende og er den største sammenhengende naturlige furuskogen på Sør-Vestlandet.

En går ut fra at denne biotoptypen er det nærmeste en kan komme den vegetasjonen som opprinnelig var rundt Nordsjøen, Nord -Tyskland, Storbritannia osv. I disse landene er skogen nå borte på grunn av menneskelige inngrep. Det går tre merkete stier til Hesten: Fra Lerang, Botsheia og Erlandsdalen. Stien mellom Lerang og Botsheia er en del av den gamle løypen til Stavanger Turistforening mellom Meling og Preikestolhytta. Løypen ble flittig brukt den gangen det ikke fantes bilvei fram til hytta.

Fra parkeringsplassen i enden av Lerangsvatnet velger du stien til venstre mot Gåsavatnet og Brekketjørn. Ved Brekkestølen, ei slette ved Brekketjørn med et falleferdig tømmerhus, er det fine raste – og badeplasser. Stien fortsetter langs Gitlandsbekken til Djupavatnet. Legg merke til at stien er opparbeidet og mest minner om ei grøft i terrenget. Dette er typisk for gamle veier for tømmertransport med hest. “Grøftene” er sporet etter tømmerstokkene, og etter hvert har vatnet begynt å renne her. Den siste delen av turen til Hesten er den tyngste, men du får lønn for strevet på toppen: Vidt utsyn i 360 grader. Fra toppen kan du gå samme vei tilbake, eller fortsette ned til Botsheia eller Erlandsdalen.

Det er merket løype fra Lerang, Botsheia og Erlandsdalen. 3 timer fra Lerang til Botsheia. Høydeforskjell 400 meter. Ha godt fottøy. Det er våte partier på tømmerveiene.

Verd å se:
Gitlandsåsen naturreservat. Liten natursti ved Lerangsvatnet som er merket med treskilt og tar 1 time.

Bading:
Brekketjørn og Djupavatnet.

Båndtvang:
fra april til november. Det er beitedyr i området, så grinder må lukkes.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Lerang: Kjør Fv 495 fra Oanes, skiltet til Meling. Sving av ved Lerangsvågen der det står skilt til skogsti, og hold fram til parkeringsplassen i enden av Lerangsvatnet. Botsheia: Kjør Rv 13 til Heiatjørna mellom Lysefjorden og Botne. Parkering: På Lerang og Botsheia.
Annonse