Skaulen - 1000 meter stigning

Publisert av: Sauda Turlag
Annonse

Om turen

Skaulen, 1538 moh, ligger på grensen mellom Sauda og Suldal. Utsikten fra den mektige fjellryggen er makeløs, men ikke gratis. Samme hvilken rute du velger for å bestige toppen, vil du kjenne at Skaulen ligger tusen meter og vel så det over nærmeste parkeringsplass. Stiene i området er umerkede og til dels gjengrodde, men det bør ikke stoppe noen dersom sikten er god og kartet detaljert. Terrenget har mange landemerker. Skaulen kan angripes fra flere utgangspunkt. Vi har valgt å starte i Hamrabø, denne særpregete fjellgrenden ovenfor Suldalsvatnet.

Fra øverste bruket, Havrevoll, følger du stølsveien på bro over den Hamrabøåna og videre oppover til gammel uteløe ved Kilavatnet. Herfra går sti videre om de gamle stølene Stormyr, Øystølen og opp til Fossane. Her tar du av stien og går bratt opp langs bekken til Øyvatnet, og langs vestsiden av dette. Fra enden av vatnet fortsetter du opp det bratte søkket til Skuldrenuten. Ryggen følges til toppen.

Du kan også starte fra Hellandsbygda

Stien begynner like før sandtaket bak koplingsstasjonen og fører opp lia til Spelhustoppen. Herfra kan du følge den igjengrodde trallebanen til demningen ved Dalvatnet og videre stien langs sørsiden av dette, forbi Borlaughytta og opp til søre enden av Finnflotvatnet. Fortsett over demningen og opp om nedre Fjellvatnet til Dokkavatnet, hvor Weltzienhytta er landemerke. Herfra anbefales "tyskerveien" som går sørover fra hytta, og opp den lange "salen" nordøst for Skaulen.

Løype: Umerket, 22 km t/r Hamrabø, 9-10 timer. 1000 meter stigning

Verd å se: Utsikten Tyskerruninene på toppen Stølene

Båndtvang: 1. april - 1. november.

Kart: Norge-serien Etne og Haukeli 1: 50 000

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Egen bil til Hamrabø, evt hurtigbåt til Jelsa eller Sand. Buss fra Suldal billag videre til Lali. Deretter bilvei til Hamrabø.  Parkering: Hamrabø. Avtal med grunneierne. 
Annonse