Åslandsnuten - Bygdeborg og utkikksplass

Publisert av: Haugesund Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  1,5 km
  1 time
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Åslandsnuten ligger i grenseland mellom Sandnes og Time kommune. Sving av fra E39 ved Figgjo Fajanse. Like før du kommer til det høyeste punktet på fylkesveien som går fra Figgjo mot Kvernaland, er det en port i gjerdet inn på beitemark. Etter å ha lukket porten, er det bare å følge skogkanten oppover marken. Hold litt til venstre etter at det er slutt på skogen. Da vil du finne steintrappene som tyskerne bygget under 2. verdenskrig da Åslandsnuten ble brukt som utkikksplass. Turen opp er enkel, men nokså bratt. Toppunktet ligger i Time kommune og er 302 meter over havet. Belønningen for strevet får du i form av en fantastisk utsikt over store deler av Nord-Jæren og Ryfylkeheiene. Selv om turen er kort, er det bare å ta seg god tid og nyte utsikten og medbrakt niste.

Åslandsnuten er en gammel bygdeborg

Under siste verdenskrig hadde tyskerne anlegg på toppen av nuten, men Åslandsnuten har også i tidligere ufredstider hatt stor betydning. Der det er lettest å komme opp i sør, kan en enda finne flere, opptil 60 meter lange, steinmurer fra en bygdeborg. Det er grunn til å tro at denne borgen spilte en sentral rolle i et militært kommunikasjonsnettverk på Jæren under folkevandringstiden.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Adkomst: Egen transport eller buss på E39 til Figgjo. Ta av ved Figgjo Fajanse og følg veien mot Kvernaland.

Parkering: Ved Figgjohallen eller langs veien mellom Figgjo og Kvernaland. Vis hensyn! 

Løype: Umerket. 0,8 km, 180 m høydeforskjell. 1/2 time opp, noe kortere ned. Start ved port på høyeste punkt på veien mellom Figgjo og Kverneland og følg skogkanten oppover. 

Båndtvang: 1.april - 20. august.

 

Annonse