Til toppen av Vestfold

Publisert av: Holmestrand og Omegn Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  4,1 km
  1 time, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - sep

Norges nest minste fylke har også den tredje lavest fylkestoppen, men det betyr ikke at turen opp dit er uinteressant, snarere tvert i mot. Skibergfjell med Vestfjellet rager 632 meter over havet. Det gjør det til det høyeste punktet i det langstrakte skogområdet mellom Eikeren og Lågendalen, og altså til Vestfolds høyeste fjell.

Utgangspunktet for turen nås på skogsbilvei fra Eidsfoss opp til parkeringsplass 410 m oh. til ca 500 meter sør for Gausesetra. Denne veien er vinterstengt og åpnes normalt sett midt i mai. Ruten er derfor tilgjengelig mai-september. Holmestrand og Omegn Turistforening har merket en rute som går forbi setra og til nordsiden av Skibergfjell. Derfra svinger den sørvestover og opp på toppunktet, 632 m oh.

På toppen står en åttekanten granittstein som skal være oppført allerede i 1877 som trigonometrisk punkt. På den nordøstlige delen av topplatået står det også en bygning og et antenneanlegg som i dag styrer ulike funksjoner i kraftproduksjonen. Fra varden kan du seFærder i Oslofjorden, samt mer nærliggende mål som Tryvannstårnet, Norefjell og Jonsknuten.

Den vakreste utsikten fins likevel på den sørlige delen av platået, også kalt Vestfjellet, som nå offisielt er målt til det høyeste punktet på 634moh, en snau kilometer sørvest for trig.punktet. Herfra kan du se ned mot innsjøene Øksne, Hajeren og over de veldige skogene mellom Lågen og Eikeren med Skrimfjell og Lifjell lenger bak.

Turen til toppen av Skibergfjell kan med fordel kombineres med rundturen om Vestfjellet. Derfra går den merkede ruta går sørover og så østover igjen til utgangspunktet. Det er produsert et gratis turkart over området som er utplassert i kasser ved to ulike parkeringsplasser langs veien fra Eidsfoss.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Utgangspunktet for turen nås på skogsbilvei fra Eidsfoss opp til parkeringsplass 410 m oh. til ca 500 meter sør for Gausesetra. Veien er vinterstengt fram til midten av mai. Eidsfoss ligger i sørenden av Eikeren.
Annonse