Storviglen – en topptur i grenseland

Publisert av: Trondhjems Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  7,3 km
  6 timer
  En vei
 • Sesong
  Jun - sep

I Femundsmarka nasjonalpark venter villmarkseventyret mellom vridde kjempefuruer, et mylder av små og store sjøer og et hav av kampesteiner. Nordøst i nasjonalparken, like ved svenskegrensa, troner Storviglen, den høyeste av toppene i det slake fjellmassivet som reiser seg over landskapet. Å stå 1561 meter over havet med all verdens utsikt og se Femunden krumme seg sørover, er et mektig syn.

Mange forbinder Femundsmarka med ensomme eventyrere som søker utfordringer i villmarka. Særlig har området fått mye oppmerksomhet de siste årene gjennom Lars Monsen sine bøker og TV-programmer. Det åpne, vide fjellandskapet med sine lange vidder og snille topper gjør Femundsmarka til et tureldorado, uansett årstid.

Turen til Storviglen starter fra Ljøsnåvollen, en idyllisk seter som har tatt i mot fjellvandrere gjennom generasjoner. Setra er i full drift så mye av maten som serveres er særdeles kortreist. Vi anbefaler å dra inn til setra kvelden før slik at toppturen kan starte tidlig neste morgen.

Fra setra går vi etter T-merka sti nordøstover mot Vauldalen. Rett oppom setertunet krysser vi Ljøsnåelva på bru og følger elva videre opp lia. Etter ca 40 minnutters gange kommer vi opp av bjørkeskogen og fortsetter i lettgått og åpent terreng med jevn stigning. Etterhvert flater landskapet ut og vi følger vinterstakingen gjennom lange partier med blokkmark.

Vi følger merkinga til vi kommer rett øst for Storviglen. Her tar vi av til høyre og følger et lite skar opp fjellsida. Det er ingen merka rute til toppen, men det er likevel greit å finne en brakbar trasé opp. Iallefall hvis sikten er noenlunde brukbar. Oppe ved varden på Storviglen er det vid utsikt mot Femunden i sør, mot Aursunden i nordvest og mot Sverige i øst.

Retur etter samme rute som vi kom opp.

Overnatting: Ljøsnåvollen er en privat seter. Gir rabatt til DNT-medlemmer. Det er ubetjent ulåst kvarter her med 10 senger når hytta ikke er betjent, unntatt i elgjakta. Da er det stengt. Sovepose er nødvendig på det ubetjente kvarteret. Mer informasjon om Ljåsnavollen finner du på www.visitnorway.com.

Vinter: Storviglen egner seg godt for bestigning også på ski.

Kart: Turkart Røros Feragen 1:50 000, Norge-serien 10081 Feragen 1:50 000

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fv 30 til Røros. Følg Fv 31 mot Brekken og ta av til Feragen. Herfra er det 12 km etter grusvei inn til Ljøsnavollen seter. Veien er stengt for biltrafikk, men svært fin å sykle på. Veien er Ikke vinterbrøytet.
Annonse

Publisert av

Trondhjems Turistforening