Topptur til Midtre Gjevilvasskamman

Publisert av: Trondhjems Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Ekstra krevende
 • Lengde og varighet
  27,4 km
  9 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - sep
Det mektige høyfjellsmassivet Gjevillvasskamman danner sammen med Blåhøa et imponerende panorama på nordsida av det lange og vakre Gjevillvatnet. Massivet representerer noe av det mest alpine sentralt i Trollheimen med høye topper, djupe botner og dramatiske egger. Turen til toppen av Midtre Gjevilvasskamman, 1627 moh., passer for deg som liker å klive litt i bratte passasjer. Turen stiller krav både til god kondisjon og evne til å ferdes i luftige fjell. Det er en variert tur med stor høydeforskjell, men slitet underveis belønnes med storslått utsikt fra toppen.

Med utgangspunkt fra Gjevilvasshytta kan du med egen bil kjøre Gjevilvassveien helt inn til bommen ved Gravbekken. Her er det en liten parkeringsplass. Uten bil følger du veien til fots fram til bommen. Herfra går vi langs seterveien til Håmmårsetra og videre på turisti til Reinsbekksetra, en strekning på godt fem kilometer. Ta en rast ved den idylliske Reinsbekksetra og samle energi til stigningen mot toppen. Du skal opp 950 meter på fire kilometer.
Det går en god sti på vestsida av Reinsbekken. Følg denne til du ser Reinsbekktjørna. Ta så på skrå opp bratta mot ryggen på Midtre Kammen. Kryss gjerne fram og tilbake slik at du kommer opp på ryggen på det flatere partiet. Det ser både bratt og tøft ut oppover kammen mot toppen. Noen partier er også ganske luftige. Ruta er lett å finne. Du holder deg nær kammen hele turen. Ta mange små stopper og se deg rundt. Særlig imponerende er det å se mot den indre Kammen og ned i botnen der Glupbekktjønna ligger.
På toppen er det en flott varde. Du lurer sikkert på hvor mange som tar turen til denne høyeste Kammen. Svaret kan du finne i boka som ligger i vardekassa. Er det fint vær bør du ta god tid til å raste. Studer de bratte fjella som omkranser deg Denne ville naturen er noe av det kvasseste Trollheimen kan by på.
Så var det turen ned. Vårt forslag er at du går mot nord, og i retning mot Riaren. Når du kommer til den store snøbreen, må du passe på at du ikke tar for tidlig ned. Hold deg i øvre kanten av breen til du kommer fram til fast grunn.
Fra Riaren tar du merka sti fram mot Nedre Kamtjern. Gå over bekken mellom Kamtjernene. Her ligger ei åpen hytte, ved hytta er det fint å raste.
Nå har du 12 kilometer med vandring frammover på sørsida av Tverrbekken. Det er greit å gå over slettene fram mot ryggen mellom Gravbekken og Heimre Kammen. Hold deg på denne ryggen fram til skogbandet. Der tar du stien ned gjennom skogen forbi Fremre Håmmårsæter ned til bomveien og fram mot Gravbekken.

Overnatting: Gjevilvasshytta er en fin base for denne turen. Vi anbefaler å reise inn til hytta kvelden før slik at du kan starte toppturen tidlig neste morgen.

Kart: Turkart Trollheimen 1:50 000, Norge-serien 10079 Oppdal 1:50 000

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Tog eller buss til Oppdal og taxi til Gjevilvasshytta. Med egen bil parkerer du ved Gjevilvasshytta.
Annonse