Søgne - Tjomsevannet rundt

Publisert av: DNT Sør 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  6,4 km
  2 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Turens første del går på god skogsbilvei, deretter god traktorvei, men siste 900 meter går på asfalt. Løypa er uten lange og bratte bakker. "Tjomsevannet rundt" er for øvrig et populært terrengløp som Søgne Friidrett arrangerer hvert år på kristihimmelfartsdag.
Følge veien mot Berge ca 150m. Ta til venstre og gå nordover. Etter ca 400m passeres ridebanen til islandshestforeningen Gladur og Søgne videregående skole. Ved Kjosetjønn svinger veien til venstre. (Herfra ville det vært mulig med en avstikker på blåmerket løype til Lyngbudalen: et naturreservat med ca 1000 barlindtrær.)
Veien går langs Hermannstjønn og ned langs bekken til Moldbrokka. (Herfra ville det være mulig med en avstikker til Olavsdalen hvor fiolinisten Ole Bull var på besøk sammen med Bjørnstjerne Bjørnsson i mai 1860. Ole Bull spilte slik at "Himmelske Toner dalede ned på Jorden".)
Ta til venstre i Moldbrokka. Snart får du Indre Tjomsevann på venstre side. Du ser at det i området er spor etter uteslåtter og uteløer brukt for å skaffe nok mat til husdyrene gjennom vinteren.
Rett etter der veien går i vannkanten, er det ca 150 m opp til Gjest Bårdsens hule. Gjest (1791-1849) var en kjent mestertyv. En gang, sannsynligvis i mai 1823, da han rømte fra lensmannen, gjemte han seg i hula her.
På siste kolle helt nordvest ved vannet der slettene på Tjomsemoen kommer til syne, er det en stilling og en stein med inskripsjoner fra "nøitralitetsvakten" under 1. verdenskrig. I området ved Tjomsemoen er det til sammen 7 skanser med en samlet lengde på ca 210 meter.
Det er ca 600m ut til asfaltveien og så ca 900m tilbake til utgangspunktet, hvor både Søgne gamle kirke og Søgne gamle prestegård er verd et besøk.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Anbefalt startpunkt for turen er god og gratis parkeringsplass ved Søgne gamle kirke, ved Søgne gamle prestegård eller ved Søgne videregående skole.
Annonse

Publisert av