Søgne - sykkeltur: Tjomsevannet rundt

Publisert av: DNT Sør 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Sykkeltur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  6,4 km
  45 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Turens første del går på god skogsbilvei, deretter god traktorvei, men siste 900 meter går på asfalt. Løypa er uten lange og bratte bakker og kan greit gjennomføres med en vanlig sykkel.
Følge veien mot Berge ca 150m. Ta til venstre nordover. Etter ca 400m passeres ridebanen til islandshestforeningen Gladur og Søgne videregående skole. Ved Kjosetjønn svinger veien til venstre. (Herfra ville det vært mulig med en avstikker på blåmerket løype til Lyngbudalen: et naturreservat med ca 1000 barlindtrær.)Veien går videre langs Hermannstjønn og ned langs bekken til Moldbrokka. Ta til venstre i Moldbrokka. Snart får du Indre Tjomsevann på venstre side. Du ser at det i området er spor etter uteslåtter og uteløer brukt for å skaffe nok mat til husdyrene gjennom vinteren.
Rett etter der veien går i vannkanten, er det ca 150 m opp til Gjest Bårdsens hule. Gjest (1791-1849) var en kjent mestertyv. En gang, sannsynligvis i mai 1823, da han rømte fra lensmannen, gjemte han seg i hula her.
På siste kolle helt nordvest ved vannet der slettene på Tjomsemoen kommer til syne, er det en stilling og en stein med inskripsjoner fra "nøitralitetsvakten" under 1. verdenskrig. I området ved Tjomsemoen er det til sammen 7 skanser med en samlet lengde på ca 210 meter.
Det er ca 600m ut til asfaltveien og så ca 900m tilbake til utgangspunktet, hvor både Søgne gamle kirke og Søgne gamle prestegård er verd et besøk.
Turkartet Rossevannet dekker området. Det selges hos DNTSør, Midt-Agder Friluftsråd og bokhandelen på Tangvall.
(Lagt ut av Floke Bredland - floke@online.no)

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Turen er beskrevet som en rundtur fra Søgne gamle prestegård, Søgne videregående skole eller Søgne gamle kirke, men kan påbegynnes hvor som helst langs løypa.
Annonse

Publisert av