Søgne - Lyngbudalen - Skauen

Publisert av: DNT Sør 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  7,8 km
  2 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Turen starter ved Søgne gamle prestegård eller Søgne videregående skole. Turens første del går på god skogsbilvei, deretter god sti, så skogsbilvei, og til slutt 900 meter på asfalt.
Følge veien mot Berge ca 150m. Ta til venstre og gå nordover. Etter ca 400m passeres ridebanen til islandshestforeningen Gladur og Søgne videregående skole. Når du ser Kjosetjønn, der skogsbilveien slutter, tar du til høyre og følger blåmerket sti.
Etter ca 500m går du inn i Lyngbudalen naturreservat (fredet 21.06.1996) som skal ta vare på en av de største barlindforekomstene i landet. Det er over 1000 barlindtrær på de 185 målene som er fredet. Mange trær er 10-15 meter høye og en diameter på over halvmeteren.
Når du kommer mot slutten av reservatet bør du legge merke til og stoppe ved et fantastisk lindetre.
Denne veien/stien gjennom Lyngbudalen var forresten så sent som i 1880-årene byveien for kvinner fra Stausland når de bar laks som mennene deres hadde fått ved Uvår, til salg i byen.
(Du kan også gå til Lyngbudalen fra Tjuviga ved Langenesveien RV456. Se turen: Søgne - Tjuviga - Skauen)
Rett før du kommer til et kryss ved en traktorvei, er det merket med røde bånd ca 100 meter inn til Skauen. Skauen/Skogen var en husmannsplass som ble ryddet på 1600-tallet. Her bodde det på 1800-tallet Alf Larsen som ble kalt "Alf i Skauen". Han hadde flyttet fra Vågsbygd til denne plassen som lå under Prestegården i Søgne. Bjørnstjerne Bjørnson besøkte Alf flere ganger og han er modellen til hovedpersonen i bondefortellingen "Thrond", som han skrev i 1860. Plassen tilhører i dag Søgne videregående skole.
Ta til høyre på traktorveien og følg blåmerket sti. Etter å ha krysset bekken som går til Talbuvann kommer du til et stikryss hvor blåmerkingen slutter. Men stien er tydelig. Ta til høyre, opp til Mjåvann (med fine badeplasser!) langs vannet og gå sørover ca 100m fra nordvestre hjørne av vannet, så rett til høyre og langs sørenden av ei myr og ned Mjåvannsdalen til Bergemyra. Følg veien vestover ut til Berge. Herfra er det asfalt tilbake til utgangspunktet.
Turkartet Rossevannet dekker området. Du får det hos DNT Sør, Midt-Agder Friluftsråd eller i bokhandelen på Tangvall i Søgne.
(Lagt inn av Floke Bredland - floke@online.no)

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Anbefalt startpunkt for turen er god og gratis parkeringsplass ved Søgne gamle kirke, ved Søgne gamle prestegård eller ved Søgne videregående skole.
Annonse

Publisert av