Fondsbu 4-dagers tur/retur med mulig topptur

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  61,0 km
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - sep
Dag 1, Fondsbu-Olavsbu, 15km:
Langs veien mot hyttefeltene ved Mjølkedøla til stidelet til Gjendebu. Herfra opp Mjølkedalen på østsida av elva og på sommerbru over bekken sørøst for høyde 1306. Videre bratt opp og så ned til østsida av Store Mjølkedalsvatnet. Så opp vest for Høgbrøthøgde til stidelet til Skogadalsbøen. Herfra bratt opp i en slyng like nord for høyde 1616 og ned til stidelet til Gjendebu. Så mot nord ned til vann 1488. Langs vannet i uret lende og opp fra nordenden og over bandet mellom Mjølkedalstinden og Snøhøltinden. Videre ned til vann 1444, langs vestsida av dette i urete lende og til stidelet til Skogadalsbøen og til hytta.

Dag 2, Olavsbu-Leirvassbu, 13 km:
Nordover opp over Rauddalsbandet og ned ei bratt snøfonn, eventuelt slakere nedstigning fra bandet lengre mot øst, og ned til det nedre vannet i Semeldalsmunnen. Videre til bekken fra Nedre Høgvagltjønnen som steingås eller vades like før stidelet til Gjendebu. Herfra mot nordvest forbi Nedre og Øvre Høgvagltjønnen og gjennom grov ur opp til Høgvaglen. Ned i Gravdalen og forbi stidelet til Skogadalsbøen og til Leirvassbu.

Dag 3, Leirvassbu-Gjendebu, 22 km:
Her kan man da eventuelt ta ruten over Visbretinden (kompass/GPS)
Opp Storådalen forbi stidelet til Memurubu. Semmelåe vades eller steingås. Forbi Hellertjønne og opp til stidelet til Spiterstulen. Videre langs østsida av Langvatnet. Urdadøla steingås eller vades i oset. Til stidelet til Olavsbu og videre forbi Nedre og Øvre Høgvagltjønnen og gjennom ur opp til Høgvaglen. Herfra ned i Gravdalen og forbi stidelet til Skogadalsbøen og til Leirvassbu.

Dag 4, Gjendebu-Fondsbu, 19 km:
På to helårsbruer over Storåe og forbi stidelet til Torfinnsbu og videre opp Veslådalen. På sommerbru over Vesleåe et stykke ovenfor skogen. Nord for Rundtom og forbi stidelet til Olavsbu og Skogadalsbøen. Så ned til Høystakktjernet, over bekken på sommerbru ved utoset og bratt ned til Bygdin. Videre langs vannet til Fondsbu og Eidsbugarden, det siste stykket på vei.

TUREN BLE GJENNOMFØRT I JULI 2014, MED NOEN UNNTAK:

Dag 1
Etter at mislykket forsøk på topptur til Falketind, startet vi turen fra Fondsbu opp den første kneika og teltet ved det første vannet (Mjølkedalsvannet eller noe slikt). Regnet kom akkurat etter at vi satt opp teltet... det ble vannkoking i forteltet og spising av Real Turmat i teltet :) Våknet ved midnatt og fikk med oss en nydelig solnedgang.

Dag 2
Strålende vær, varmt og sol fra nesten skyfri himmel! Lang og tøff dag, vi gikk via Olavsbu der vi tok en velfortjent og lang pause på ca 1 time, før vi gikk hele veien til Leirvassbu. GPSen på pulsklokka viste 24,55 km denne dagen! Slo opp teltet ved Leirvassbu.

Dag 3
Hviledag etter lang dag igår. Været var si og så. Dog litt maur i kroppen - så vi tok en topptur til Kjyrkja (2032 moh). Kjempefin tur som innebar en god del klyving på slutten! Ca 4,5 timer med småpauser og fotoshoot på toppen :)

Dag 4
På med sekken igjen, her gikk vi vanlige ruten til Gjendebu. Lang dag med regn i stort sett hele veien. En opptur var dog at vi møtte en tysk gjeng der noen gikk i sandaler og noen med paraply... Teltet ved Gjendebu, for øvrig en veldig koselig beliggenhet!

Dag 5
Siste dag på tur - vi gikk da fra Gjendebu til Fondsbu. Dette var uten tvil den letteste dagen; sekkene var noe lettere siden i stort sett all mat var spist opp, og turen i seg var kort (16 km ifølge GPS-klokka). Dog litt "kjip" på slutten da man måtte gå laaaaangt langs Bygdin, uten å føle at man kom nærmere Fondsbu, som man hele tiden så i det fjærne.... men vi kom frem, og fortjente en god middag inne på hytta :)

PS - vi tok så Falketind (2068 moh) et par dager senere, booket oss på en guidet tur via Fondsbu, og fikk gått Pioneerruta; meget fornøyd!! :)


MULIGE TOPPTURER (2000 metere) UNDERVEIS - dersom lenger tid beregnes, eller evt. lenger dager... :)
* Snøholstinden 2141 moh, på vei fra Fondsbu til Olavsbu
* Mjølkedalstinden 2138 moh, på vei fra Fondsbu til Olavsbu
* Store Rauddalseggje 2168 moh, detour fra Olavsbu
* Høgvagltindane 2066 moh, på vei fra Olavsbu til Leirvassbu
* Rauddalstindane 2157 moh + 2059 moh, på vei fra Olavsbu til Leirvassbu
* Stetinden 2020 moh, detour fra Leirvassbu
* Kjyrkja 2032 moh, detour fra Leirvassbu
* Visbretinden 2234 moh, «på vei» fra Leirvassbu til Gjendebu (gå over Visbrean, breutstyr er nødvendig)
* Semletinden 2236 moh, på vei fra Leirvassbu til Gjendebu
Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Fondsbu sin hjemmeside:

I sommersesongen går det daglig buss fra Oslo/Årdal/Bergen/Lillehammer til Tyin og videre inn til Fondsbu. Eventuelt kan man ta buss fra Fagernes/Gjendesheim til Bygdin som korresponderer med båt over Bygdin og inn til Fondsbu.M/B Bitihorn Det er bilvei (riksvei 252) helt fram i sommersesongen og parkering mot betaling kr. 50,- per døgn.

Lokalruta og M/B Bitihorn går i perioden 26. Juni – 12. september. Lokalruta korresponderer kun med avgangen med Valdresekspressen 09.30 fra Oslo. Utenom dette bestiller du taxi fra Tyinkrysset, pris kr. 400,- per tur tlf. 91 12 32 45.

Buss: Norway bussekspress rute 160 Valdresekspressen.

Lokalrute Tyinkrysset - Eidsbugarden: www.jvb.no
Båttider til M/B Bitihorn finnes her: M/B Bitihorn.
Annonse