Røyrdalsfjellet - rundtur via Røyrdalen og Rusta

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

Flott tur fra Stordalen Fjellstove opp skogen gjennom Røyrdalen til storslått utsikt over Stordalen. Røyrdalsfjellet er et av de høyeste fjellene i området med sine 894 moh. Retur videre mot nord. Følg så ryggen ned over Rusta med nydelig åpen utsikt.

Turen kan gåes begge veier, men her beskrevet med start mot Røyrdalen. Gå forbi fjellstove og løa, og følge kjerrevegen til Røyrdalen. Her er det et gult skilt som viser at Torgeir Stordalen gjemte seg her de siste krigsdagene i 1945, før han ble oppdaget og skutt av tyske offiserer. Opp Røyrdalen er det skog og ur, men god merka sti. Før du kommer til vatnet i Røyrdalsboten tar du rett opp til høyre og vender så ut dalen igjen. Et stykke med blom og ur. Så får du flott utsikt og heretter er det sti på lettgått fjell terreng. Men du skal fra 500 moh til 894 moh slik at det er stigning hele veien.

Før du begynner på siste del opp Røyrdalsfjellet er du i stikrysset mot Skavlebotn, hvor det er alternativ retur/tilkomst.

Etter å ha fulgt venstre side av ryggen oppover når du toppen med vidt utsyn innover mot Stølheimen. Du ser bl.a. Storevasseggen i Sørøst med Skavlabu bakom. I øst stikker Eldhusfjellet opp, og Vardadalsbu ligger like foran. Mot Nordnordøst har vi Geitenakken, og Gygra nærmest, og litt øst Fjellvassbu.

Følg stien/merking mot nord i lettgått terreng. Vær obs på at merka sti går øst for det første vatnet, mens det på Turkart Masfjorden er markert på vestsiden (noe som også går fint). Ved stikryss mot Meinsperra/Gygrebotn dreier stien vest. Følg ryggen på Rusta med nydelig utsikt rett ned mot Stordalen Fjellstove. Et stykke ned på Rusta er det stikryss og man kan ta en litt slakere sti ned mot stien fra Bukkedalsvatnet om ønskelig. Hvis man går turen motsatt vei anbefales denne ruta via Fagerbotn hyttefelt.

Det er en del bratte og kronglete fjellsider både mot Gygreboten, Meinsperra og Røyrdalsvatnet. I dårlig vær er det derfor viktig å ha kontroll på hvor man er. Kart/kompass/GPS er alltid å anbefale i høyfjellet.

Turen er 7 km og har 500 m høydeforskjell. Stien er merket med varder og røde strek i 2014, som del av merkeprosjektet i Stordalen. IL Bjørn West har fjelltrimpost på Røyrdalsfjellet.
Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Stordalen Fjellstove når du vi E39. I Matre ca 1 time nord for Bergen tar du nord på Fv381. etter 20 min er du ved Stordalsvatnet. Følg skilting til høyre mot Stordalen Fjellstove på motsatt side av vatnet. Det går ekspressbuss til Matre flere ganger daglig. Til Stordalen haiker du, eller avtaler med STordalen Fjellstove.
Annonse