Søgne - Tofteland - pumpestasjonen / til toppen av Vardeheia(3)

Publisert av: DNT Sør 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  4,9 km
  2 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Denne turen går fra pumpestasjonen på østsida av Toftelandsveien til utsiktspunktet Vardehei (100 moh.) på Tofteland i Søgne. Her er det som bildene viser, fin utsikt i mange retninger. Det er gjestebok i en postkasse der utsikten er best. Returen går fra Tofteland og nordover langs Toftelandsveien.
Retur til Volleberg kan skje i tilnærmet samme løype, se Søgne - Tofteland - Volleberg / Vardeheia(1).
Men returen kan også skje fra Tjomsevannet og opp Fiskebudalen, se Søgne - Tofteland - Volleberg / Vardeheia(2).
Store deler av løypa er ny. Arbeidet er utført på dugnad i 2014 av Jan Skogen og Per Steinar Nilsen med Kåre Vestøl som leder. Stien er tydelig i terrenget og merket med bånd i stikryss.
Start på traktorveien ved pumpestasjonen. Følg denne. Den svinger i ulike retninger. Etter hvert blir veien en bratt sti mot øst. Du kommer til et platå hvor det er gapahuk og diverse utstyr som tilhører utegruppa ved Nygård skole i Søgne. Stien fortsetter sørover i østre kant av Bringeheia, i skråninga ned mot Fiskebudalen. Deretter går stien vestover sør for Bringeheia og møter en sti/vei som fører ned mot Toftelandsveien. I første kryss går stien mot sørøst ca. 450 meter. Så går stien i bratte småbakker vestover til du når toppen.
På den øverste kollen er det en stor gravrøys, ca. 8 x 8 meter og ca. 1 meter høy, sannsynligvis fra bronsealderen.
Stien ned fra Vardehei finner du på vestsida av heia. I første kryss der blåmerkingen begynner, tar du stien til høyre og følger blåmerket sti ned til bratt bakke før du kommer til Toftelandsveien. Ta til høyre og følg veien tilbake til pumpestasjonen.
I og med at denne turen er ei rundløype, kan du velge både start og slutt selv.
(Lagt ut av Floke Bredland - floke@online.no)

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Det er mulig å parkere ved pumpestasjonen på østsida av Toftelandsveien, nord for bebyggelsen.
Adkomst til løypa kan også skje fra alle deler av Volleberg. Men parkerer du ved veien i sørøstre hjørne av Volleberg, og følger blå merker, så er du på rett sti med en gang.
Annonse

Publisert av