Elefantstien, Hovsfjellet og Rødklev

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  2,7 km
  1 time
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Denne ruten tar utgangspunkt i Torpbukten, ved Ystehede en mil syd for Halden. Det er gode parkeringsmuligheter ved fjorden. Følg kyststien, men ta ned til venstre ved enden av veien. Rett før neste bakketopp går en svak, men tydelig sti opp gjennom et skar i fjellet.

Jeg har dessverre ikke klart å spore opp hvorfor stien opp heter Elefantstien, men dette er en luftig sti som slynger seg opp fjellsiden mot toppen av Hovsfjellet. Det er bolter og fester i fjellet, som vitner om gammel steinhuggervirksomhet. På de luftigste partiene er det gammelt taurekkverk. På toppen fortsetter man veien, som er kantet med brostein.

Etter å ha gått ca 200 meter innover platået på toppen, ser man en vertikal stabel av store brostein på høyre side (se bilde). Stien til bålplassen og den beste utsikten går ut på fjellet derfra.

Etter utsikten går man tilbake og følger stien forbi "brosteinstabelen" og fortsetter nordover til man møter kyststien. Følg kyststien ned Rødklev og tilbake til parkeringen.

Alternativer: Man kan fortsette veien forbi Elefantstien og langs vannet til man kommer til en slyngvei. Denne er mindre "luftig" for de med høydeskrekk, eller på isete dager.

Man kan også starte fra sentrum. Om man går sydover Kyststien fra Halden, kommer man til Hovsfjellet etter omlag en mil.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Fra Halden sentrum: Kjør Iddeveien (Rv22) forbi Fredriksten festning. Ta til høyre mot Ystehede på Ystehedeveien. Rett etter 50 skiltet tar man til Høyre på Furuvarpveien. Parkering ved vannet (Torpbukta).
Annonse

Publisert av