Bygdeborgen Trelsborg

Publisert av: Bø Turlag
 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  1,0 km (én vei)
  1 dag30 minutter
  Tur-retur
 • Sesong
  Mar - nov
Dette er en lett og grei tur for de fleste. Fra parkeringen ved Skogheim fram til bygdeborgen er det ca 1 km å gå på godt merket skogsti, høydeforskjellen er moderat.
Trelsborg er en bygdeborg fra folkevandringstida som varte fra 400 til 600 e.kr. Folkevandringstida var en ufredstid både i Norge og ute i Europa. Bygdeborgene var skjulesteder der bygdefolk kunne søke tilflukt og forsvare seg mot inntrengende røverbander. Borgene blei ofte plassert på høye koller med bratte sider som var lette å forsvare. Trelsborg har tre stupbratte sider og ved den fjerde sida, der inngangen til borgen var, blei det bygd høye, kraftige steinmurer med solid port.
Folk som rømte hit måtte ta med seg mat og drikke, de tok også med seg husdyr og verdisaker og selvsagt våpen. Var forsvaret i bygdesamfunnet godt organisert kunne de nok etter noen dager få hjelp utenfra. Når varden på Bruskor blei tent, ville den signalisere at her var det behov for hjelp. Turlaget har satt opp tavle med informasjon om borgen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Bø sentrum er det ca 4,5 km fram til parkeringsplassen ved Skogheim. Kjør Seljordvegen til gamle Forberg skole. Etter å ha passert skolen tar du første vei til venstre inn til parkeringsplassen ca 100 meter framme. Her står Bø Turlags informasjonstavle. Det er turlaget som merker og vedlikeholder stien.