Topptur til Sørhesten og Spilderhesten

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

Spilderhesten er starten på den markante fjellrekken som deler Spilderdalen og Neverdalen og er et vakkert skue spesielt fra Ørnes området, men også fra mange andre steder i Meløy. Turen opp kan for mange være krevende men er et must for folk som er glad i utsikt. Fra toppen kan en nyte en fantastisk utsikt som på klarværsdager serverer både Lofotveggen i nord og Træna sørvest i havet. I tillegg er det et spektakulært skue østover med fjellrekken som deler begge dalene.
For de som ikke ønsker å nå helt til topps er også Sørhesten (500 meter over havet) et utmerket mål. Også her blir en belønnet med en nydelig utsikt både utover skjærgården og innover Neverdalen.

Turens naturlige startpunkt er Neverdal skole. Her finnes gode parkeringsmuligheter. Fra skolen går ruta opp gjennom skogen på sti/vei til miljøhytta. Følg merking forbi miljøhytta og oppover i skogen. Stia går vekselsvis gjennom granskog og småbjørkskog. Dette er ei flittig brukt turløype og stia opp til Sørhesten er ikke vanskelig å følge. Etter siste gran felt kommer du etter hvert gjennom ei ur med en del storstein. På etappen fra siste granfelt og opp til Sørhesten er det stedvis løse parti med en del sand og småstein i stia. Dette er et ganske bratt parti så her kan det være lett å miste fotfeste spesielt på veien ned. Det kan synes som at toppen aldri kommer men plutselig er du på Sørhesten. Glem ikke å skrive deg inn i boka som finnes i trimkassen ved varden på toppen.
Veien videre mot Spilderhesten (eller Nordhesten som den kalles lokalt på Neverdal) er nå lett å se. Den går østover langs ryggen over «mellomhesten» eller «hesteryggen» som er den neste toppen mellom Sørhesten og Spilderhesten. Fra mellomhesten bærer det strake veien rett opp mot toppen. Turen fra Sørhesten og opp er fortsatt krevende men den mest krevende og bratteste etappen er opp til Sørhesten. Vel fremme på toppen er det bare å forsyne seg av inntrykkene fra utsikten. Glem ikke å skrive deg inn i boka som også her finnes i trimkassen. For de som ikke har høydeskrekk er det spektakulært å stå helt på toppen. Men pass på! På nordsiden av Spilderhesten bærer det loddrett ned mot spildervannet!
For de som ikke er mettet på utfordringer og ønsker mer kan det anbefales å ta turen langs egga vestover ut mot enden av Spilderhesten. Her finnes ingen klar sti og det innebærer en del klyving og klatring mellom storsteiner men det er fullt mulig å ta seg trygt frem til tuppen som ligger lengre nede på 719 moh. Herfra får en i tillegg muligheten til å skue rett ned på Sandå og Eidbukt som fra toppen ligger skjermet.
Alternativt for de som virkelig vil ta seg ut er det mulig å legge ruta mot øst og innover toppene i retning Nedre Rismålsvatnet som ligger 432 moh innerst i Neverdalen. Dette er en spektakulær men krevende tur som gir mange flotte synsvinkler på dalene og toppene rundt. Ruta kan da legges over Nonstinden (805 moh), Nonstinden Øst (876 moh) og eventuellt Middagstinden (845 moh) før en går ned enten mot Nedre Rismålsvatnet eller mer direkte ned mot dalbunnen. Denne ruta er krevende med mye klyving i storsteinur og mye opp og ned mellom toppene. Velger en å begi seg ut på denne turen må en regne med å bruke store deler av dagen men for de som har mot er det vel verdt innsatsen.
OBS: Dette fjellområdet blir benyttet til sommerbeite for sau og turgåere med hund må ta sine forholdsregler og holde hunden i bånd!
Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget, og kan ikke bli holdt ansvarlig for skader eller situasjoner som måtte oppstå hvis du følger denne turen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Ta av fylkesvei 17 mot Neverdal Skole. Parker ved skola.

Varsel

Annonse