Songdalen - topptur til Bukksteinen

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  1,1 km
  1 time
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Mar - okt

Bukksteinen er det bratte fjellet rett nord for innkjøringen til Mjåvann industriområde. Alle ser denne markante knollen når en passerer kommuneskiltet Songdalen ved E39 på vei vestover fra Kristiansand.

På baksida av turkartet Rossevannet står det:
Bukksteinen ble brukt som seilingsmerke av loser og fiskere. Ja, til og med vikingene kjente til dette sjømerket og kalte det for ”Bokken”. Navnet kommer nok av den bukkelignende formen fjellet har når det sees fra sjøen.
I folketroa var sola ei av de sterkeste maktene og var den store livskilden. Etter en lang og kald vinter kom sola med lys og varme og fikk fram det nye livet. Fra flere steder i landet vet vi at det ble ofret smør til sola. Soldyrkinga ble vanligvis utført på høye topper og vi vet at Bukksteinen ble benyttet

Midt-Agder Friluftsråd har i 2015 «Bokken» 206 moh. som en av sine toppturer, og foreslår (se www.patopp.no) at når nistepakken inntas her så legg igjen en liten klatt smør på fjellet og takk sola for lys og varme!

Fra Bokken ser en langt i alle retninger fordi det er ingen topper i nærheten som skygger for utsikten. Hele kyststripa fra Randesund i øst til øyene nær Mandal i vest, bl.a. kysten utenfor Randesund, Oksøy og innseilingen til Kristiansand, Ny-Hellesund, Songvår, Uvår og Okse utenfor Søgne, og øyer ved Tåneset mot Mandal. Beveg deg litt rundt på toppen og nyt også synet innover i landet.

Mot sør er det veier på kryss og tvers og haller i alle størrelser. Det er overraskende å se hvor stort Mjåvann industriområde er blitt, og at det fortsatt vokser. Om ikke du vil til fots opp på Bukken for å se området, så ta en sightseeings-tur med bil!

Bukksteinen kan nås fra flere kanter, men siste del av stien er egentlig felles for alle alternativer. Vår vei er litt under 1,5 kilometer. Farvannet er 22 moh. mens Bukksteinen er 206 moh. Her nevnes bare ett alternativ.
Etter å ha fulgt Vestlandske hovedvei oppover ca. 400m finner du blå merker på trær på høyre side av veien. Merkene leder deg inn på en god vei oppover mot toppen. Halvveis oppe stopper veien og blåmerkingen fører deg til en sti som også er merket med gult. Du følger blåmerkingen sydover, tar til høyre, ned i kanten av ei myr og så igjen oppover til toppen.

Jeg anbefaler samme vei ned igjen. Men om du velger å følge gulmerkingen nordover fra der den blåmerkede stien gikk sammen med den gule, så er det drøye 150m til en vei nedover i et granholt. I første veikryss tar du til venstre og går nedover. Du kommer da ned til Vestlandske hovedvei drøye 250m lenger oppe i lia enn om du hadde fulgt den blåmerkede stien tilbake.

God tur!
(Turen er lagt ut av Floke Bredland - floke@online.no)

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kjør ned Farvannsveien på nordsida av E39 i bakken ned mot Farvannet. Etter ca. 250m er det på høyre side skilt og bom som hører til den gamle Vestlandske hovedvei fra 1791. Utenfor bommen er det plass til noen biler, men ikke sperr veien!

Adkomst med kollektivtransport

Buss fra Kristiansand mot Mandal/Søgne/Songdalen. Gå av i Farvannsbakken.
Annonse