Monte Carlo Gruven

Publisert av: Nord-Troms Friluftsråd
 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  1,9 km
  2 timer
  En vei
 • Sesong
  Mai - okt

For over 120 år siden startet et gruve eventyr i Birtavarre. Det ble et kortvarig eventyr, og flere beskrev etterhvert gruvedriften som et helvete mer som ett eventyr. Bo og arbeidsforholdene til de som arbeidet der var mildt sagt kummerlige. I Monte Carlo gruven er det et oppholdsrom på over 40 kvadrat hvor arbeidsfolket bodde. Her måtte de lage sin mat, tørke sine klær og sove. På turen opp til Monte Carlo passerer du Ankerlia. Her hadde smelteverket og administrasjonen sitt kontor. Herskapsbolig og gården til direktør Gudbrand Thesen var også her. Fra Monte Carlo ble det transportert malm ned til Ankerlia via en linebane.

Start for turen, og skiltet Monte Carlo befinner seg ved den store parkeringsplassen ved Oldernes. Kryss broen og gå inn på stien mot venstre, se etter skiltet: Ankerlia 550 m og følg skiltets rettning. Du kommer fram til gruvedriftens hoved sete: Ankerlia etter 700 m, her er det nå bare ruinene igjen etter driften først på 1900 tallet. Gå 50 m videre langs stien inn dalen til du ser skiltet Monte Carlo 1 km. Følg merket sti som nå gradvis begynner og bli brattere opp mot gruven. Stien deler seg flere ganger på tur opp, men begge alternativene leder opp til gruven. Der stien er brattest er det litt kortere. Følg friluftsrådet røde pil pekere og røde merker som er hengt opp i trærne.Turen er merket fra start 1,7 km, men korrekt distanse er 2 km. Dette er en flott tur med mye historie. Stien er tørr og fin og terrenget er lett gått. Obs: Det anbefales ikke å gå inn i gruvene da de ikke er sikret.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Ta av fra E6 i Birtavarre og kjør helt inn Kåfjord dalen. Når du kommer til snuplassen i dalen går det grusvei videre innover. Fortsett innover ca 2,5 km til du ser rød pil peker på en stolpe på høyre side av veien ved Oldernes. Kjør inn og parker her.

Nord-Troms Friluftsråd