Guristraumen

Publisert av privatperson
 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  2,7 km
  45 minutter
  En vei
 • Sesong
  Hele året
Lett løype på berg og beite for sau. Merket med rød farge. NB! Ta hensyn til beitende dyr og lukk porter. Turen passer fint for barnefamilier; ikke for vanskelig, men spennende tur langs vannkanten. Man passerer også gamle hustufter på Lammøya. Kan være noen våte partier etter regnvær. Ved Guristraumen plakett med sagn om Guri og boks med bok for registrering i IL Vegas turlotteri.

Det finnes flere sagn om Guri og Guristraumen:
Ett handler om ei finnkjerring som ble forfulgt på Vega. For å komme seg unna forfølgeren, la hun på svøm over straumen. Straumen var sterk og kjerringa druknet der ute.

Et annet sagn forteller om ei kvinne som bodde på Hongset eller Svea. Den gangen var det vanlig at folk som bodde der rodde over Guristraumen når de skulle til Nes for å handle. Ute i straumen ligger to store steiner. Der rodde Guri seg opp, båten veltet og hun druknet.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Startsted: Informasjonstavle ved parkeringsplassen på Husøya, Nes, like ved Vega kystferie.
Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget, og kan ikke bli holdt ansvarlig for skader eller situasjoner som måtte oppstå hvis du følger denne turen.