Kunstsafari på sykkel - Straumen rundt

Publisert av: Visit Innherred 
 • Område
 • Type
  Sykkeltur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  11,5 km
  1 time
  En vei
 • Sesong
  Jun - okt

Mange kunstopplevelser på sykkeltur eller bare en sykkeltur. Det er helt opp til deg. Vi skal uansett synliggjøre de mange flotte kunstverkene som finnes i nærheten av og i selve Straumen, kommunesenteret i Inderøy.

Kunst i Festival har sprunget ut av Midtnordisk Kunstfestival.
KIF 2016 var en «pilot». - Det er første steg i arbeidet med å hente ut mer av ressursene som ligger i Kunst-i-Festival, og ta det ut i bygda, i Inderløylandskapet og Den Gyldne Omvei. Målet for Kunst-i-Festival er å legge til rette for uventete kunsthendelser i det offentlige rom.

RUTEBESKRIVELSEN:
Så fra Straumen med Nils Aas Kunstverksted og skulpturparken Muustrøparken går sykkelturen over Muusbrua fra 1816. Videre tar dere Vangsliveien langs sundet og sykler i åkerkanten som er oppgruset til kultursti - i retning Sundneshamn. Her bøyer traseen opp til høyre og forbi skogholtet før dere kommer fram på parkeringen forran Jægtvolden Fjordhotell. Ta turen inn for å se kunst de har på veggen ved resepsjonen!

Videre sykler dere veien opp forbi Sundnes Gård og Sundenes Brenneri fra 1844. I aleen ser dere opp mot Sakshaug gamle kirke fra 1184. Når dere kommer dit kan dere finne Nils Aas sitt gravsted og studere de fasierende maskeskulpturene i kirkeveggen. Det sies man har funnet de samme signaturene fra steinhuggere som i Nidarosdomen i Trondheim. Arbeidene pågikk samtidig.

​Da er dere klar for turens tyngste motbakker opp til Husfrua Gårdshotell. Her kan dere hvile ved Vinjesteinen - et konkret spor etter besøket av Aasmund Olavsson Vinje i 1861.
Så sykler dere langs oppgruset sti og traktorvei over til restauranten Øyna. Her har Peer Venner nettopp åpnet sin kunstutstilling for 2018. Gå også inn og se kunsten som henger i restauranten. Anbefaler selvsagt også å ta dagens middag eller lunsj her om det passer.

​Med kanskje litt mat i magen triller dere ned i Straumen igjen. Anbefaler å ta en kikk på to verk av kunstneren Morten Jenssen Vaagen. Graffiti på veggen bak Coop Xtra-bygget (2015) og ved E@ Internettkafe (2012). I tillegg har han et verk på Mønevegg på Sund Folkehøgskole (2012). Det er virkelig spennende å se hva han har gjort. Han maler rett på veggen med spraybokser uten bruk av sjablonger, prosjketor eller mønstre.

Midt mellom E@ Internettkafe og Nils Aas Kunstverksted ligger Klokkarstu. Det eldste huset i Straumen fra 1876. Nå jobber Inderøy kommune med restaurering og vi er spent på hva som kommer av nytt liv i huset. ​Liker du mer skulptur kan du ta deg en runde og se treskulpturene av Oliver Hanken. De står rett ved siden av Klokkarstu og under Straumbrua like ved den berømte anda av Nils Aas.

​Fortsetter du over Straumbrua kommer du raskt til SAGA - Nothern Photography. Her er det det fotokunst av internasjonal klasse. Årets sommerutstilling er preget av høy kvalitet og er virkelig verdt et besøk.

Dagen er komplett med god mat og godt drikke i magen. Lokalt fra Inderøy alt sammen. God tur!