Mysingheia - Forsvarsanlegg og tilfluktssted

Publisert av: Stavanger Turistforening
 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  4,0 km
  3 timer
  En vei
 • Sesong
  Apr - sep
Mysingheia er et innholdsrikt turområde som byr på mange muligheter. De øvre delene består av småkupert heilandskap, mens dalførene etter hvert er kledd med lauvskog og einer. Rundt Mysinggarden er det vakkert kulturlandskap med steingjerder og beiteland. Herfra er det flere alternative ruter som kan gås enkeltvis eller kombineres.

Mysinghålå
Turen til Mysinghålå er den mest populære. Mysinghålå har en spennende historie og var et av mange skjulested for motstandsbevegelsen under krigen. Ved “hålå”, som er en heller, er det naturlig med en rast og et nærmere overblikk over området. Det er to hellere her – en liten og en stor. Den største er innredet med sengebrisker. Det er også murt inn et lite vindu. I en periode hadde hele ti personer tilhold her samtidig. Inne i helleren ligger en gjestebok sammen med informasjon om den lokale motstandsbevegelsen.

Hestadfjellet
Fra Mysinghålå kan du enten gå samme vei tilbake, eller fortsette videre til Hestadfjellet hvor et trekkfly havarerte under 2. verdenskrig. Flyet hadde tilknytning til en britisk aksjon mot tungtvannsproduksjonen ved Norsk Hydros anlegg på Vemork. Operasjonen gikk under kallenavnet “Operasjon Freshman”. Turen om Hestadfjellet gir en fin rundtur som ender opp ved utgangspunktet.

Bygdeborgen på Borgaråsen
(ca 260 m o.h.) er et gammelt forsvarsanlegg og tilfluktssted som trolig var i bruk en gang mellom Kristi fødsel og vikingtiden. Bygdeborgene ligger på knauser og fjell som lett kunne forsvares. Steinmurer ble satt opp som sperring der fienden lettest kunne ta seg opp. Murene på vestsiden av Borgaråsen regnes for å være blant de flotteste og best bevarte i Rogaland. På vei opp til Mysing er det tilrettelagt en mindre parkeringsplass. Herfra er det merket sti opp til bygdeborgen på Borgaråsen og det gamle vardestedet på Vardåsen. Utsikten herfra er storslått.

Løyper: Merkede stier/ gangdrag. Ansvar: Eigersund kommune. Med
vanlig turtempo tar turen til Mysing-hålå en drøy halvtime. Fra Mysing
direkte til Hestadfjellet er det ca 2 km.

Verd å se: Mysinghålå og Borgaråsen.

Fiske: Salg av fiskekort i Holmavatnet og Hommatjørn.

Båndtvang: 1. 4. – 20. 8

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Det er skiltet avkjøring til Mysinghålå fra E39 3-4 km øst for Helleland.  Parkering: Flere parkeringsmuligheter.