Steinhelleren Vefsn-Anna stua på Eidem 

Publisert av privatperson
 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  0,4 km
  15 minutter
  En vei
 • Sesong
  Hele året
”En heller er et naturlig formet overheng i fjellet, eventuelt et overheng under en flyttblokk (da gjerne kalt en blokkheller) som kan gi ly for vær og vind” (Wikipedia).

Vefsn-Anna-stua er en severdighet verdt et besøk. Navnet er basert på en lokal legende. Turløypa går gjennom en skikkelig eventyrskog med underjordiske fosser og mosegrodde steiner og stubber. Stien er lett å gå, den passer fint for barn. Beregn ca. 30 minutter tur/retur. Slipp fantasien og kameraet løs!

”Stua” er en stor steinheller. Sagnet sier at ungjenta Anna fra Vefsn ble dømt for blodskam, strøket ut av kirkeboka og lyst fredløs. Kan hende har hennes egen mor spyttet henne i ansiktet foran øynene på sambygdingene.

Anna rømte, rodde ut på fjorden og havnet på Vega, der hun gjemte seg i ei fjellhule og overlevde ved å drikke melk fra beitende kyr. Folket på Eidem merket at hun holdt til der fordi kyrne kom "itumelka" (tomme for melk) hjem fra beite.

Inne i helleren kan man lese sagnet om Vefsn-Anna på en plakett.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Startsted: Fv 84 til Eidem. Fortsett traktorveg rett fram, til Levika. Parkering, gapahuk, grillplass og toalett. Turskilt peker til høyre inn i skogen, like etter området med informasjonstavler.
Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget, og kan ikke bli holdt ansvarlig for skader eller situasjoner som måtte oppstå hvis du følger denne turen.