Sønderhellene og Torskroken til Nedre Svarttjern og Storsteinsfjell

Publisert av: DNT Drammen og Omegn

Sønderhellene
Nedre Svarttjern og Storsteinsfjell fra Sønderhellene og Torskroken.

Stien starter fra Eiksetraveien, like oppi bakken etter avkjøringen til Sønderhellene ser du skiltet som viser Nedre Svartjern og Storsteinsfjell. Stien går i spennende og trolsk skog med mye stigning, over en sjarmerende liten elv, nakne fjellpartier og åpen skog med flott utsikt, for så å gå inn i tett skog med mye fasinerende vegetasjon. Når du har kommet opp og følger åskammen et stykke, går du forbi noen hytter, her er det skiltet en avstikker bort til utsikten. Nå kan du puste ut før stien går bratt ned til Svarttjern.
Turen herfra og opp til Storsteinsfjell har en bratt stigning som i enden av første bakken går gjennom en miniutgave av de mange juvene i området. Mens vi får igjen pusten på toppen rusler vi langs frodige myrer og ser speilbildet av Øvre Svarttjern. Til venstre før tjernet ligger Himmelsenga. Dette er en heller med plass til så mye som 15 personer. Vi skal opp enda noen høydemeter, og når vi når Storsteinsfjellvarden får vi høyfjellsfølelsen idet vi skuer utover lave furulegger og bart fjell.

Om du ikke vil til Storsteinsfjell kan du ta en kortere tur og følge skiltene mot Eiksetraveien ca midt i nedstigningen før Svarttjern. Denne stien følger en gammel kjerrevei hvor det har vært stor aktivitet med frakting av tømmer. Like etter at du har passert enden av vannet ser du et enormt blokkfelt, og et vakkert teppe av mose. Her kan du gå på oppdagelsesferd og finne «tunnelen» som tar deg ut på andre siden av blokkfeltet. Kjerreveien videre kalles Allèen og du kan se trær og trestubber som vitner om at dette har vært en allè.

Når du har passert blokkfeltet må du holde blikket høyt, etter ca. 50 meter ser du langt oppe en stor stein som ser ut til å bli støttet oppe av en liten stein, et fascinerende skue. Mulig du får lyst til å løpe forbi. Stien går nå ned til veien og du følger denne til du kommer til ferista, her går du inn igjen i skogen og treffer etterhvert stien du fulgte opp.

Riktig god tur.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kjør Vestsideveien etter Lierbyen, når du har passert Egge er det skiltet til Eiksetra. Her kan du parkere oppe i den skarpe svingen, og gå litt ned bakken for å finne starten.

Adkomst med offentlig transport

Buss til avkjøringen til Eiksetraveien.