Gaukhei

    Legg til huskeliste
    46
    SjekkUT-besøk

    Annonse

    Gaukhei er den eldste turisthytta i Setesdal Vesthei, og er en perle av en plass! Anlegget er plassert på en fredelig voll dypt inne i heia. Området har vært kjent for godt fiske i over 120 år, og når det i tillegg er mange dagsturmål i området så anbefales det varmt å ikke bare haste forbi, men bli et par netter.

    Beliggenhet

    Gaukhei ligger midt på søndre del av Setesdal Vesthei, nord i Gaukheivatn. Gaukheivatn er en del av Mons-vassdraget. 

    Skal du til Gaukhei må du regne med en god dagstur for å komme deg inn. Kortest er det fra Ljosland/Langevatndammen. Men her kommer også mange vandrere fra andre steder. Det er merket sti fra Øyuvsbu i nord, Langeid/Tjønndalen i øst, Josephsbu/Kvinen i vest og Bortelid i sørøst. 

    Utstyr

    Anlegget består av 4 ulike bygninger for overnatting, samt et naust. Bygningene er (fra vest til øst): Sovehuset, hovedhytta, Normansbu (sikringshytte) og førerbua (som ligger på en odde 2-300 meter øst for resten av anlegget. 

    Hovedhytte, Normansbu og førerbu har godt utstyrte kjøkken med gassbluss til matlaging, og alt av kjøkkenutstyr. I sovehus, hovedhytte og Normansbu er det solcelle til belysning. Dyner og puter i alle sengene. Benytt medbrakt lakenpose eller sovepose ved overnatting. Proviant i hovedhytte og på Normansbu. Ved i hovedhytte og i bod ved Normansbu. Gass i egen "gassbod" like nordøst for hovedhytta. Påse at flaska er helt tom før den byttes. Vann hentes på oppmerket plass i Gaukheivatn. Tørkerom/vaskerom i begge hyttene. Do/toalett i hovedhytte, og i bod ved Normansbu.

    Senger: 

    • Sovehuset har 6 sengeplasser, 4 i rom mot vest, og 2 i rom mot øst.
    • Hovedhytta har 24 sengeplasser. 1 soverom med 4 køyer, 1 soverom med 2 køyer (hyttevaktrom), og to sovesaler på loft med hhv. 12 og 6 køyer.
    • Normansbu har 14 sengeplasser. 5 soverom med 2 køyer og 1 soverom med 4 køyer.
    • Førerbua har 2 sengeplasser, overkøye og familiekøye (under). 

    Det er lademuligheter for telefon på hytta. Ha med USB-A kabel.

    Hund

    Det er tilrettelagt for hund på to av hyttene. 

    • I førerbua kan hunden overnatte inne i hytta.
    • I sovehuset er det 2 hundebur i rom til høyre.

    Dersom hunderommene er opptatt av andre så kan hund også legges i bod som er i tilknytning til sovehuset. 

    Hund kan ikke tas med inn i andre bygg eller rom enn det som er opplyst over. Hunderommene kan forhåndsbestilles.

    Bestilling og betaling

    Noen av sengene kan bestilles før du drar til fjells på ut.no. Det betyr at du kan bestille og betale på forhånd. Bestillingen gjelder frem til kl. 19.00. Etter dette får du plass på hytta, men kanskje ikke den sengen du har bestilt.

    Dersom du ikke har bestilt i forkant benytter du appen "DNT hyttebetaling" for betaling. Denne laster du ned før du drar til fjells. Der kan du enkelt betale for oppholdet og provianten. Fakturafullmakten kan også benyttes (+ 100,- i gebyr).

    Husk alltid å skrive deg inn i protokollen, uansett om du også har bestilt på forhånd eller betaler med app.

    Se prisliste her

    DNT-medlemskap

    Som medlem får du medlemspris på DNTs over 550 hytter, tilbud om turer og kurs over hele landet, medlemsbladet Fjell og Vidde, og en rekke gode medlemsrabatter på turutstyr, reise, overnatting, forsikring og konserter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting. Medlemskapet er også et viktig bidrag til over 22.000 km. med merket sti over hele landet, somskaper turopplevelser. Bli medlem her.

    Villreinhensyn

    De fleste av DNT Sørs hytter i fjellet er beliggende i Setesdal vesthei - Ryfylkeheiane landskapsvernområde, og i Nasjonalt villreinområde. Landskapsvernet er av stor verdi for oss alle - og med allemannsretten følger også allemannsplikten. DNT Sør oppfordrer alle til å sette seg inn i bakgrunnen for vernet før en går på tur!

    Arrangører av større organiserte arrangement må søke forvaltningen om løyve til arrangementet.

    Vis hensyn til villreinen, den sørligste villreinstammen i landet, gå rolig vekk dersom du ser eller treffer på en flokk. Se ferdselsråd her.

    Annet

    Før du forlater hyttene våre ber vi dere ta en ekstra sjekk for å se til at alle lamper er skrudd av, og at alle vinduer og dører er lukket.

    Gi beskjed til DNT Sør dersom dere er mer enn 10 personer sammen på tur - mail.dntsor@dnt.no

    Før du skal på tur i Setesdal Vesthei anbefaler vi deg å lese her for informasjon om eventuelle hendelser og endringer som kan ha betydning for din tur.

    Mobildekning kan du finne på følgende steder:

    • På toppen av Ramneknuten 
    • På toppen av Solumshei (fra sør og på toppen før nedstigningen mot hytta)

    Her kan du lese om hvordan du gjør når du benytter selv- og ubetjente hytter.

    Aktiviteter

    • Padling

    Kano/robåt kan benyttes gratis for overnattingsgjester. 2 kanoer er i kanobu ved Førerbua. Robåten ligger nedenfor hovedhytta, den skal dras godt inn på land etter bruk. Det er redningsvester på hovedhytta. Alle vester og årer skal henges/stettes på plass etter bruk, kanoer plasseres tilbake i kanobua.

    Det er også kanoer tilgjengelig for overnattingsgjester i naust i sørenden av Monsvatn. Her ligger også årer. Vest må medtas fra hovedhytta. Både Søre- og Nordre Monsvatn er nydelige padlevann, og ligger litt utilgjengelig til, borte fra merket sti. 

    Vær obs på at det kreves ekstra forsiktighet ved padling i høyfjellet, da vannet er kaldt, og været skifter fort. All bruk av kano/båt skjer på eget ansvar.

    • Fiske

    Medlemmer i DNT Sør kan fiske i alle tjørnene fra Austevatn til Mon i Låghellerdalen, fra Gaukheihytta til Klubbetjørn, Søtevatn, aller Småtjørndalstjørnene, Reinshorntjørnene og Solskinnsvatn.

    • Turmuligheter 
      • Kveldstur til Gaukheilega 
      • Kveldstur til Søtevasshelleren 
      • Dagstur til Livorlega  

    Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

    Fasiliteter

    • 12v
    • Båt
    • Tørkerom
    • Fiske
    • Telefon
    • Utleie
    • Bade
    • Teltplass
    • Vedovn

    Passer for

    • Hund
    Annonse
    SetesdalsheianeSetesdal Vesthei Frafjordheiane landskapsvernområde

    Adkomst sommer

    Adkomst fra nord:

    Kjør RV9 fra Kristiansand, og forbi Rysstad (2,5 timer). Sving til høyre og kjør Brokke-Suleskarvegen. Setesdal Bilruter/Norway Bussekspress kjører fra Kristiansand til Haukeligrend, se rutetider på http://www.nor-way.no/ Fra Rysstad til P-plass ved Øyuvsbu er det ca 20 km om sommeren. Løypen mellom Øyuvsbu og Gaukhei er ca 15 km og tar fra 6 til 7 timer avhengig av vær og føreforhold.

    Adkomst fra øst: Kjør RV9 til Langeid, P-plass ved RV9. Vandretur til Tjønndalen, ca 2 t og videre derfra til Gaukhei tar ca 6 timer. Buss tilsvarende som beskrivelse "Adkomst fra nord".

    Adkomst fra vest: Donsen i Sirdal til Kvinen, 8 km. Videre til Josephsbu ca 10 km, hvor det er fint å overnatte. Fra Josephsbu til Gaukhei er det 7 km.

    Adkomst fra sør:Ljosland - Gaukhei, 5 - 6 timer. P-plass ved Gloppedalen. Kjør inn til høyre før brua på Ljosland, ca 2 km til p-plass. Deretter vei langs Langevatn mot Pytten hvor det også er anledning til å sykle. Dersom man sykler bruker man i underkant av 1 time til veiens slutt. Derfra er det 4 timers gange inn til Gaukhei.

    Bortelid - Gaukhei, 7 timer. P-plass ved Bortelid skisenter.

    Adkomst vinter

    Fra Ljosland - Gaukhei. 9 km på ski fra Ljosland fjellstoge.. Veien til Langevatn er ikke brøytet om vinteren.

    Ellers samme som sommerrutene. P-plass ved Brokke hvor det er 21 km å gå til Øyuvsbu.

    Rutene er vinterkvistet.

    SjekkUT | Gaukhei

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    46

    SjekkUT-besøk