Stavskar

    Legg til huskeliste
    26
    SjekkUT-besøk

    Annonse

    I en frodig liten dal, omkranset av Svarvarnuten (1379 moh.) og Hengjefjell (1308 moh.) ligger Stavskar. Fantastisk plassert for toppturer i et av de mest "alpine" områdene i Setesdalsheiene. 

    Beliggenhet

    Hytta ligger like over tregrensa, med forholdsvis bratte fjellsider rundt. 

    Det er Berg i Valle som er det mest brukte utgangspunktet dersom man skal til Stavskar. Herfra er det ca. 2 timer opp til hytta. Ellers nås hytta også dersom man kommer fra Bossbu. Fra Bossbu er det ca. 3 timer til Stavskar.

    Utstyr

    Hytta har et greit utstyrt kjøkken med gassbluss til matlaging . Vedovn for oppvarming. Dyner og puter i alle sengene. Benytt medbrakt lakenpose eller sovepose ved overnatting. Ved i bod i yttergangen på hytta. Vann hentes i bekken som renner like nedenfor hytta. Do i yttergang.

    Senger: Hytta har 6 sengeplasser i oppholdsrommet. Dobbeltkøye nederst, og singel køye over. I kjøkkendel er også stikkøyer med plass til 2-3 personer.

    Hund

    Hund er ikke tillatt på hytta, og må evt. overnatte utendørs eller i bod.

    Bestilling og betaling

    Noen av sengene kan bestilles før du drar til fjells på ut.no. Det betyr at du kan bestille og betale på forhånd. Bestillingen gjelder frem til kl. 19.00. Etter dette får du plass på hytta, men kanskje ikke den sengen du har bestilt.

    Dersom du ikke har bestilt i forkant benytter du appen "DNT hyttebetaling" for betaling. Denne laster du ned før du drar til fjells. Der kan du enkelt betale for oppholdet og provianten. Fakturafullmakten kan også benyttes (+ 100,- i gebyr).

    Husk alltid å skrive deg inn i protokollen, uansett om du også har bestilt på forhånd eller betaler med app.

    Se prisliste her

    DNT-medlemskap

    Som medlem får du medlemspris på DNTs over 550 hytter, tilbud om turer og kurs over hele landet, medlemsbladet Fjell og Vidde, og en rekke gode medlemsrabatter på turutstyr, reise, overnatting, forsikring og konserter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting. Medlemskapet er også et viktig bidrag til over 22.000 km. med merket sti over hele landet, somskaper turopplevelser. Bli medlem her.

    Villreinhensyn

    De fleste av DNT Sørs hytter i fjellet er beliggende i Setesdal vesthei - Ryfylkeheiane landskapsvernområde, og i Nasjonalt villreinområde. Landskapsvernet er av stor verdi for oss alle - og med allemannsretten følger også allemannsplikten. DNT Sør oppfordrer alle til å sette seg inn i bakgrunnen for vernet før en går på tur!

    Arrangører av større organiserte arrangement må søke forvaltningen om løyve til arrangementet.

    Vis hensyn til villreinen, den sørligste villreinstammen i landet, gå rolig vekk dersom du ser eller treffer på en flokk. Se ferdselsråd her.

    Historie

    Stavskar ble bygget av et sauegjeterlag i 1920-årene (ombygget i 2004), og er stokkebygd med brede veggfaste senger (som i gamle stølsbuer). I 2013 ble det satt opp ei ny laftehytte på 16 m2 som kun fungerer som sikringshytte. Denne ble tatt av ras januar 2021.

    Den gamle ferdselsveien, Skinnveien, går like forbi hytta. Skinnveien ble benyttet av folk i gamledager under sin ferd til Stavanger. Området rundt hytta innbyr til aktivitet både sommer og vinter, og Stavskar er et naturlig hvile-/ overnattingssted på turen inn mot Bossbu.

    Annet

    Før du forlater hyttene våre ber vi dere ta en ekstra sjekk for å se til at alle lys er slukket, og at alle vinduer og dører er lukket.

    Gi beskjed til DNT Sør dersom dere er mer enn 10 personer sammen på tur - mail.dntsor@dnt.no

    I perioden fra 20 august - 30 september er det jakt i området. Hytta skal da være tilgjengelig for jegere. Det er mulig å benytte hytta likevel, men det er ikke mulig å forhåndsbestille.

     Forbered deg godt til en vintertur inn hit. Det er svært bratt på begge sider av dalen og det er viktig at skredfaren vurderes på forhånd da det har forekommet selvutløsende skred som har utløpssone over den stikkede vinterløypa. 

    Det er sporadisk mobildekning fra Berg, og inn omlag 1 km. sør for Rennevatn. Videre er det også noe dekning på toppen av Stavbrokka.

    Før du skal på tur i Setesdal Vesthei anbefaler vi deg å lese her for informasjon om eventuelle hendelser og endringer som kan ha betydning for din tur.

    Her kan du lese om hvordan du gjør når du benytter selv- og ubetjente hytter.

    Aktivitet

    Svarvarnuten (1378 moh) ligger ca. 1 km sørvest for Stavskar og er et nydelig toppturmål og med god utsikt over Setesdalsheiene.  

    Fasiliteter

    • Bade
    • Wc
    • Vedovn

    Passer for

    • Barnevennlig
    Annonse
    SetesdalsheianeSetesdal Vesthei Frafjordheiane landskapsvernområde

    Adkomst sommer

    Følg RV9 nordover fra Kristiansand til Valle og ta til venstre mot Berg, T-skilt ved vegen.
    Ruta starter 3 km fra RV9. P-plass på Berg, det er også mulig å kjøre videre gjennom betalingsbommen 1 km til en liten P-plass på høyre side like før skiltet til Stavskar og Bossbu.
    2 timer å vandre til hytta.

    Offentlig transport med buss fra Kristiansand (sør) og Haukeligrend (nord) til Valle. Rutetider se http://www.nor-way.no/

    Taxi i Valle: 468 79 273

    Adkomst vinter

    Samme adkomst som sommerbeskrivelse, P-plass på Berg.
    Derfra 10 km å gå til Stavskar.

    SjekkUT | Stavskar

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    26

    SjekkUT-besøk