Rønningen gård - Bymarka Trondheim

    Legg til huskeliste
    4228
    SjekkUT-besøk

    Annonse

    Åpningstider

    I juli holder kafeen stengt i ukedagene.
    I helgene holder vi åpent i kiosken "Turbobua", med salg av nystekte vafler, kaffe, hjemmelaget toast og is!

    Lørdag 11-15
    Søndag 11-15

    Fasilitene rundt hytta, som gapahuker, lavvo og Turboskogen er alltid åpen for alle.


    Rønningen gård har som mål å være et samlingspunkt i marka, både som turmål, og en naturlig inngang videre inn i marka. Rønningen er et naturlig knutepunkt for turer i området med start fra Granåsen, Skogly og Smistad. I tillegg til inneservering er det tilrettelagt med sitteplasser ute, flere bålplasser, hengekøyegapahuker og Turboskog. Utsikten fra tunet og terrassen er utmerket, hvor du kan nyte kaffe, bakst eller annen god mat fra kafeen eller Turbobua. Om vinteren egner bakkene ved gården seg godt til både aking og skileik.

    Beliggenhet

    Rønningen ligger i Leinstrandmarka, som er den sørlige delen av Bymarka i Trondheim. Området byr på mange gode turmuligheter, både på sommer og vinter. Det er ca. tre kilometer å gå til Rønningen fra parkeringsplassen på Smistad, og denne veien blir også brøytet på vinteren. Det er også fint å gå inn fra Skogly på Ringvål, fra Granåsen på Byåsen, og komme nordfra via Marka ved Skjellbreia. På vinteren kjøres det også skiløper til Rønningen , og er en del av det omfattende løypenettet i Bymarka.

    Sjekk oppdaterte løypekart på skisporet.

    Fasiliteter på Rønningen gård

    • Serveringshytte med kafe og sitteplasser innendørs og utendørs. Se åpningstider over.
    • En lavvo med kapasitet på 30 personer sittende og en bålpanne innvendig.
    • Tre gapahuker som både kan brukes "ordinært" til matpakkespising/ly samt soving i hengekøye. De har også kapasitet på 8 hengekøyer samtidig.
    • 5 gode bålplasser som er både tryggere og bedre å benytte av større grupper.
    • Turboskogen er barnas favorittområde, og ligger i skogen på haugen bakom Rønningen. Her finner du blant annet klatrestativ, små Turbofigurer, slengtau, slakkline og zipline.
    • Vi gir ut ved til skoler og barnehager som melder fra på forhånd.
    • På vinterstid vil det være mulig å låne rumpeakebrett når akebakken er brøytet opp.
    • Helårsvei (vinterbrøytet) som gjør det mulig for de som har utfordringer å gå innover eller at dere ønsker å kjøre inn til hytta med utstyr. Veien er stengt med bom. For tillatelse til å kjøre inn kontaktes Enhet for Idrett og Friluftsliv i Trondheim Kommune: idrett-friluftsliv.postmottak@trondheim.kommune.no
    • Stabburet på Rønningen blir en utlånsbod med diverse utstyr og undervisningsmateriell til bruk for barnehager/skoler. Blandt annet klassesett med hengekøyer og truger, samt utstyr til bålmatstilbereding.

    Både lavvoen, gapahukene og bålplassene er et tilbud til hele Trondheims befolkning og er med det ikke mulig å reservere, så man skal huske å gi plass til så mange som mulig på disse aktivitetene. Husk også å ta en runde rundt på Rønningen etter besøket og rydd litt, det blir alltid litt søppel og rot når mange er samlet samtidig på en plass.

    Turboskogens formål er å vekke interesse for skog samt oppdage alt det fantastiske den har å by på! Vi har satt ut noen leker og figurer for å hjelpe interessen på vei, men håper på at det er trærne og steinene som kommer til å fenge og motivere på lang sikt, ikke det menneskeskapte. Vi har lenge hevdet at naturen er verdens største lekeland, ved hjelp av Turboskogen ønsker vi å overbevise enda flere at dette er en påstand med kraft bak.

    Skoler og barnehager

    Rønningen er et ypperlig turmål for skoleklasser og barnehager. Du som barnehage/skole er selvsagt en del av de vi ønsker å tilrettelegge for og vi jobber hele tiden med å utvide og tilrettelegge tilbudet vårt. For mindre og større grupper som ønsker å besøke Rønningen Gård så har vi utarbeidet noen rutiner som det er ønskelig at alle forholder oss til. Dette for at oppholdet skal bli så optimalt som mulig for alle parter. Dette bidrar til at andre gjester og ansatte får en god opplevelse når det blir mange på Rønningen samtidig.

    Bedriftbesøk og selskaper på Rønningen

    Rønningen er også en flott ramme for firma-arrangementer eller enkle selskaper. Vi har møteromsutstyr og kan skreddersy ditt opplegg! Ta kontakt på ronningen@dnt.no for mer informasjon.

    Historie

    Rønningen heter egentlig Leirås – et navn gården har fått etter den vel 300 meter høye åsen som den ligger i sørhellingen av. Når og hvorfor navnet Rønningen, som jo betyr "rydning", er blitt tatt i bruk, er noe usikkert. Det eldste kjente navnet på plassen, i et skrift fra 1591, er for øvrig "Linneraas". Gården har hatt en rekke eiere, deriblant på 1600-tallet Reinsklosteret og byfogden i Trondheim. Siden kom den på private hender igjen; rektor Gerhard Schøning eide for eksempel gården fra 1759 til 1765. I 1809 ble Rønningen et underbruk under Skjetlein og fra 1820 under Busklein. Nesten 100 år senere, i 1916, ble Rønningen solgt til Trondheim krets av Norsk postforbund, som bygget nye hus for å bruke gården som feriested for sine medlemmer. I 1967 ble den så overtatt av Trondheim kommune, og i 1976 inngikk Else Klock en avtale med kommunen om å starte servering for turfolk på gården.

    Les mer om Rønningens historie her.

    Rønningen eies av Trondheim kommune og drives av Trondhjems Turistforening.

    Fasiliteter

    • 220v
    • Kortbetaling
    • Servering
    • Mobildekning
    • Teltplass
    • Vann
    • Wc
    • Vedovn

    Passer for

    • Hund
    • Barnevennlig
    • Skoleklasser
    • Barnevogn
    Annonse
    Trondheimsmarka, Samsjøområdet og IlfjelletTrøndelagskysten

    Adkomst mulig med

    • Kollektivtransport
    • Sykkel

    Adkomst sommer

    Hytta er lettest tilgjengelig fra Granåsen og Skogly, eller langs helårsveien inn til hytta fra parkeringsplassen på Smistad, 3 km.

    Tilgang for rullestol til serveringslokalet og handicaptoalett.

    Adkomst vinter

    På vinterstid er det fine skiløyper fra Marka, Granåsen og Skogly. Veien innover er helårs brøytet slik at det går fint an å trille med barnevogn innover på dette tidspunktet av året også. Er du usikker på om veien er brøytet er det bare å ringe på oss.

    SjekkUT | Rønningen gård - Bymarka Trondheim

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    4228

    SjekkUT-besøk