Småvannsbu

    Legg til huskeliste
    414
    SjekkUT-besøk

    Annonse

    Småvannsbu er en familievennlig og vakker koie beliggende på en kolle i Kjekstadmarka. Terrenget rundt Småvannsbu veksler mellom åpen, fin furuskog og spennende juv og området innbyr til spennende opplevelser, ikke minst for barn. Hytta ble bygd i 1941/42 til bruk for ledelsen på Dikemark sykehus og for driften av Dikemarkskogen.

    Bestilling 

    Småvannsbu er ubetjent og åpnes med DNTs standardnøkkel. Alle kan bruke hytta, men kun medlemmer av DNT får tilgang til nøkkelen og du må forhåndsbestille plass på hytta. Den som er ansvarlig for bestillingen må være minst 18 år.

    Hytta disponeres fra kl. 16 ankomstdagen til kl. 11 avreisedagen. Turistforeningens hytter brukes til friluftsliv, og det er ikke anledning til å ha fest på hytta. Hunder kan dessverre ikke være med inn i hytta.

    Dagsbesøk

    Fra kl. 11 til 16 er det anledning til å ta en tur innom på dagsbesøk og se på den flotte hytta. Husk også at det snart kan komme andre gjester som har leid hytta, og dagsturgjester må også ta av seg skoene ute og rydde og vaske etter seg.  

    Utstyr 

    Hytta er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn til oppvarming (i stua og på soverommet), peis i stua og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. Ikke strøm. Veden på hytta skal kun benyttes til fyring i vedovnene, ikke til bål ute. All mat må du selv ta med. Hytta har stearinlys og dopapir, men ta gjerne med litt ekstra. Sengene har dyner, puter og tepper, men alle må bruke egen lakenpose eller sengetøy.  

    Hver enkelt må selv sørge for nøkkel, mat, sengetøy og rengjøring. Hovedregelen er at du skal forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, og gjerne litt bedre enn da du kom.

    Vannkilde  

    Vann hentes i brønnen. Siste kontroll viser at vannet må kokes før det kan drikkes.

    Beskrivelse av hytta 

    Hytta inneholder stue, kjøkken og soverom med fire senger. Hytta ligger rett øst for det nordre av Småvanna.

    Skoleklasser og lignende grupper

    Småvannsbu egner seg godt for skoleklasser som vil på tur til en ubetjent hytte i Marka.

    For besøk med skoleklasse må hele hytten bestilles hos DNT Oslo og Omegn.

    De ubetjente hyttene er populære og lærerike turmål for mange ungdommer. For mange ungdommer er det lærerikt å hente vann ute i bekken/brønnen, fyre opp i ovnen, lage mat på propanapparat og vaske opp for hånd. På hytta finnes alt nødvendig utstyr for dette. På hyttene finner dere også naturfaglige bøker, barne- og ungdomsbøker og spill. Det er oppslått et turkart på hytta som viser turmulighetene i området rundt hytta. 

    Før turstart er det viktig at det gjøres et godt forarbeid med turplanlegging i samarbeid med elevene. Lærere/ledere må sette seg inn i regelverket for bruk av hyttene.

    Ved ankomst til hytta er det lurt med en repetisjon av hyttereglene for elevene. Fordel gjerne arbeidsoppgaver som matlaging, vannbæring, vedbæring og vasking ved ankomst. Husk at det er læreren/lederens oppgave at hytte forlates i henhold til regelverket som blant annet betyr at den skal vaskes før avreise. Sjekk at alle vinduer er lukket og døra er låst med standardlås.

    Asker Turlag

    Hytta er satt i stand på dugnad av Asker Turlag i DNT Oslo og Omegn, som også er ansvarlig for tilsyn av hytta. Asker Turlag er et lokalt turlag under DNT Oslo og Omegn. Hovedmålet for turlaget er å tilrettelegge for et økt tilbud av turer og arrangementer lokalt. Asker Turlag har stått for store deler av istandsettinga av hytta og fører også tilsyn med hytta: Les mer om Asker Turlag

    Eventyrskogene rundt Småvannsbu 

    Du kan også laste ned brosjyren "Eventyrskogene rundt Småvannsbu" fra Naturvernforbundet her. Brosjyren kan du bruke til å finne en eller flere av 6 "poster". Postene er ikke poster i orienteringssammenheng, men umerkede områder som illustrerer kjennetegnene for hva uberørt natur er.

    Andre hytter

    Småvannsbu inngår i nettet av ubetjente hytter i Oslomarka med Wentzelhytta som nærmeste «nabo».  

    Aktuelle kart

     Norges-serien fra Nordeca: "Indre Oslofjord 10027".

    Turkart: "Oslo Vestmark 1:50 000" og "Oslo Vestmark 1:25 000" (dekker kun nordligste halvdel av Kjekstadmarka) fra Nordeca, "Turkart Kjekstadmarka 1:20 000" fra Asker Skiklubb/Røyken Orienteringslag/Lierbygda O-lag og "Oslomarka 1:50 000" sommer eller vinter fra Cappelen. Les mer og kjøp kart på dntbutikken.no

    Fasiliteter

    • Booking
    • Peis
    • Fiske
    • Bade
    • Teltplass
    • Vedovn

    Passer for

    • Barnevennlig
    Annonse
    OslomarkaKjekstadmarkaBlåfjell naturreservat

    Adkomst sommer

    Raskeste adkomst er på blåmerket sti fra utfartsparkeringen på Dikemark sykehus. Det går også blåmerket sti via Stinaløkka barnehage samme sted. Inn til hytta er det ca. 2,5 km.
    Buss 280 går fra Asker stasjon til Dikemark.

    Det er også fint å følge blåmerket sti fra Heggedal stasjon, ca. 4,5 km.

    Det går også blåmerket sti fra Vesledammen i Røyken og over Svartvannsåsen. Her er det også ca. 4,5 km til hytta.

    Adkomst vinter

    Enkleste adkomst er å følge skiløypa fra utfartsparkeringen på Dikemark via Småvann mot Blåfjellhytta. Løypa passerer nord for hytta ved Heggedalsmyr. Her er det skilt med Småvannsbu 600 m. Følg den blåmerkede stien fram til hytta (naturløype).

    NB! Skiløypa fra Dikemark passerer en blåmerket sti ved enden av myra ved Småvann. Stien er bratt og egner seg dårlig for skigåing.

    Fra Blåfjellhytta kan man følge skiløypa over Breimåsan (Verkensmåsan) og ned til Heggedalsmyr. Følg deretter naturløypa som beskrevet under.

    Fra Vesledammen i Røyken følger man skiløypa via Trangeberga mot Småvanna.

    Se preppestatus for skiløypene i Kjekstadmarka i Skiforningens app «Imarka»

    Se mer på Skiforeningen

    SjekkUT | Småvannsbu

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    414

    SjekkUT-besøk