Veiholmen - Hopen

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende padletur
  • 8,0 km
  • 2 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 2 høydemeter totalt
  • Sesong: Apr - okt

Denne turen går på østsida av skjærgårdsveien fra fiskeværet Veiholmen og til kommunesenteret Hopen. Ruta er godt skjermet for bølger når det blåser fra vest. Også fra øst er den skjermet av øyer og grunner under vann. Turen foregår langt ute i havet så sjekk vindretning og -styrke godt før turen. Blir vinden for sterk er det stort sett lett å komme i land. 

Fiskeværet Veiholmen er et fantastisk pause- og overnattingssted. Her finner du dagligvarebutikk, spisesteder, kafé, pub og overnattingssteder i idylliske hvite hus. Hopen er kommunesenteret med kjøpesenter og overnattingsted. 

På denne strekningen kan du ved solnedgang og soloppgang oppleve et fantastisk lys. Her er det ikke noe som sperrer for utsikten, det høyeste du ser er nok Verjeskiftet bru, som forbinder fastsmøla med Veiholmen, og noen vindmøller langt unna. Du kan padle på begge sider av veien som slynger seg mellom fastsmøla og Veiholmen, noe som gjør at du kan padle i le for vind og bølger. Rua Veiholmen til Hopen er tegnet på østtsida av veien. Ruta motsatt vei er tegnet på vestsida. 

Det er mulig å krysse over til vestsida under Verjeskiftbrua mellom Kråkøya og Flatøya, eller ved fiskemottaket rett etter Innveien, en kilometer sør for Veiholmen. Strekningen på vestsida er noe lengre enn østsida. 

Fra flytebrygga ved parkeringsplassen på Veiholmen padler du rett sørover. Første halve kilometern er skjermet. Når du nærmer deg småbåthavna på Innveien er det åpen mot øst så påberegn noen bølger dersom vinden kommer fra øst eller nordøst. Blir bølgene for store, anbefales det å padle under brua ved fiskemottaket og videre fortsette turen på vestsiden. Verjeskiftbrua er et bra siktepunkt for første del av turen. Etter brua anbefales det å padle på vestsida av Hoøya og kanskje plukke blåskjell ved passering av den. Det er ikke korteste vei til Hopen Brygge, men den mest skjermede. Du kan ta opp kajakken ved flytebrygga til Hopen Brygge. 

Adkomst med egen bil

Den største turistattraksjonen på Smøla er fiskeværet Veiholmen. På "Været" er det overnattingssteder, restauranter, butikk, kafé og pub. Om sommeren arrangeres det utstillinger og konserter. Skjærgårdsveien ut til fiskeværet er unik, enda mer unikt er det å padle langs veien fra Hopen og ut til "Været".

Utsettstedet for padling er flytebrygga ved parkeringsplassen, Hotranklakken på Veiholmen. Parkeringsplassen er rett før du kommer til Veiholmen brygge og butikken. Det ligger noen trebåter der og et padleruteskilt står der. Det er kommunalt toalett midt på parkeringsplassen. Det er ikke vannslange ved utsettstedet. Da må du til havna, på baksida av butikken.

Skjærgården rundt Veiholmen beskytter mot storhavet og lyden og synet av bårene utenfor skjærene oppleves som mektig i en liten kajakk. Om sommeren er det et rikt fugleliv med bla. terner, grågås, storbakk, tjeld og ærfugel. NB! Ikke padle for nært eller gå i land der fugler hekker. Ørn ser du store deler av året bortsett fra om sommeren.

2 km nord for Veiholmen ligger Hauggjegla fyr. Fyret kan nås med kajakk fra sør og har et mektig plassering.

Adkomst med kollektivtransport

Det går buss mellom Edøy og Veiholmen. Last ned fram-appen for rutetider.

Annonse