Topptur til Lukttinden 1348

Publisert av privatperson
Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende skitur
  • 10,3 km
  • 5 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 1187 høydemeter totalt
  • Sesong: Apr - jun

Lukttinden byr på fantastisk bynær, skikjøring og er av mange ansett som den flotteste og mest spektakulære toppen i Vefsn. Toppen ligger på 1348 moh. Fra parkering ved gården på Kammen har du vel 1100 høydemeter foran deg.

Turen er vanlig å gå utpå vårparten når snøen har satt seg og skredfaren er mindre. På grunn av bratthet bør den ikke gåes ved skredfare. Vær også obs på at det kan være vanskelig å gå ved skare/isforhold. Nedkjøringen er ofte veldig bra. I de svakt konkave helningene som følger nesten hele fjellsiden nedover kan det samles mye fin snø. Siden er også nordvendt, som betyr at du kan være heldig og nyte puddersnø godt ut i juni.

Inntegnet spor viser logg fra en tur med nedkjøring. Inntegnet spor begynner på skogsveien ved gården og tar tidlig opp gjennom skogen mot bekken i dalen mellom Nordtinden og Lukttinden. Er du ukjent kan det lønne seg å gå skogsveien til du ser høyspenten. I skogen går noen småelver som kan være vanskelige å krysse, ellers er det ganske greit å finne vei opp til høyspentlinja. På sen vår kan det være mulig å spare noen meter ved å kjøre skogsveien til endes.

Fra bekken (ca 400moh) mellom Nordtinden og Lukttinden er det to alternativer opp på ryggen av Lukttinden:

  • Alternativ 1. Fra elva, gå mot høyre (SV) og gå rett opp det bratte henget på det korteste og slakeste. Her er det ganske bratt, med opptil 40 grader helning. Man bør vise stor varsomhet og snu ved tvil. Dersom snøforholdene tillater det er dette en fin vei opp på ryggen. Inntegnet spor viser dette alternativet.
  • Alternativ 2: Du kan følge dalen litt videre inn mot sørøst og så følge den noe mindre bratte ryggen opp til høyre, som er en vanlig rute sommerstid. Her er det likevel ganske bratt, opp i 30 grader, og man bør også her vise stor varsomhet ved skredfare. Her er det i tillegg overhengende skavler med utløpsområde mot denne ryggen, og jeg velger derfor heller å legge inn Alternativ 1 som hovedspor.

Vel oppe på ryggen er du på ca 720 moh. Herifra er turen videre enkel. Følg ryggen rett opp. Unngå å gå på kanten til høyre (SV), her er det stupbratt. Det er jevnt bratt oppover, mellom ca 20-30 grader, før du på slutten må gjennom et nytt bratt heng på ca 35 grader for å nå toppen. Her er det ofte ganske isete. Vel oppe byr Lukttinden på en fantastisk utsikt.

Vær obs på skavlen som dannes på nordøstsiden av varden. Skavler bryter 45 grader i snøen og kan dra deg med selv om du står på fast grunn. Det er stup på begge sider.

Vestover ser du ut til kysten, med Lovund og De Syv Søstre. I øst ser du til Okstindan, i sør har du Dårtindan, Middagsfjellet og videre Røssvatnet.

God tur!

Har du kommentarer om noe som kan endres/forbedres - tekst, bilder eller video - send til havard@vefsnfolkehogskole.no

Adkomst med egen bil

Kjør nord fra Mosjøen langs E6. Ta av på grusvei og kjør til Kammen gård.
Annonse