Tyriåsen topptur

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 5,4 km
  • 2 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 325 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

 Blant Lardals mange fine turmål er Tyriås på Topp 10-listen, der den ligger østover i skogene fra Gavelstad.

Toppen er på 449 moh, og det er valgfritt om du ønsker en lang, bratt eller kort tur opp til toppen. Den lange starter nedenfor bommen på Gavelstad. Da sparer du 50 kroner i bomavgift og får 6 km en vei, tilbake i vekslepenger! Gangtiden herfra er på 1,5 til 2 timer i rolig tempo. De første 5 km er det skogsbilvei. Her går det fint å sykle også. Skulle du ha mye penger eller liten tid, så kjører du opp til parkering for enden av skogsbilveien, og rusler de siste 700 meterne opp til toppen.

Følg blåmerket vei, og skilting.

Oppe på toppen går du sørover til utsiktspunktet. Her finner du muligens Vestfolds flotteste utsikt, og postkassen for topptur-registrerering. Det går rykter om at dette er en flott skueplass for orrhane-spill på rett tid av året.

Den litt brattere turen er å gå sydfra. Da kjører inn fra Hvarnes, gjennom Holtebygda til Solbergvannet. Når du ser rasteplassen ved vannet, snur du og kjører 600 meter tilbake, og tar første vei til høyre. Der finner du både bom og parkering. det er 3,2 km til toppen herfra, hvorav 1,8 km er på vei.

Adkomst med egen bil

Følg RV 400 til Svarstad, sørfra: ta av til høyre, kjør ca 1,5 km på Lågaveien, forbi Svarstad kirke og sentrum, over Numedalslågen og i veidele med Østsideveien, ta til høyre. Kjør ca 2 km, knapt 300 m etter avkjøring til Gavelstad Gjestegård, ta skogsbilvei til venstre og etter ca 300 er det en veibom med avgift.

Alternativt kan tas av RV 400 til Hvarnes, ved Hvarnes skole ta til høyre inn på Holtebygdveien, kjør gjennom Holtebygda til Sognsvannet. Se detaljert beskrivelse i teksten.

Adkomst med kollektivtransport

Vestfold kollektivtransport (www.vkt.no) Buss Rute 215

Buss: Bussholdeplass Gavelstad på Østsideveien. Ta veien til høyre i veidele nær bussholdeplassen. Følg veien øst-/oppover og etter ca 300 m er det en veibom, turens start. Se turbeskrivelsen videre.

Annonse