Sykkeltur til Henfallet — Trøndelags høyeste fossefall

Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende sykkeltur
  • 9,5 km
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 430 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai - okt

Henfallet er Trøndelags høyeste vannfall og dermed det høyeste i hele sentrale midt-Norge. Fossen styrter ned i et trangt juv og utsikten fra utsiktspunktet er meget vakker og spektakulær. Høyden på fallet er hele 90 meter og om våren og forsommeren kan vannføringen være meget stor.

Vannfallet er en del av elven Hena i Hendalen, som starter på fjellet mellom Tydal- og Holtålen kommune. Hena renner ut i den kjente fiskeelven Nea litt ned-strøms tettstedet Ås i Tydal. Fallet har sin terskel på ca 460 moh. og hele området befinner seg i Henfallet naturreservat som er et fredet på grunn av sin spesielle botanikk med sjeldne mose- og lavarter som er avhengig av fuktigheten fra fossen.

Henfallet kan sees på passe avstand fra det etablerte utsiktpunktet der det er satt opp en ca 30 meter lang rampe med utsiktsplattform. Her finnes både grillplass og toalett, og området er tilrettelagt for brukere med spesielle bevegelses-behov. For dem som ønsker kan en litt bratt og ulendt sti ta en ned til bunnen av fallet der dampen står tett i juvet av og til. - En herlig opplevelse. Ta hensyn til dyr og natur i naturreservatet.

Utsikten over vannfallet blir enda mer imponerende om man har kommet seg dit for egen maskin til fots eller med sykkel.

Til utsiktpunktet kommer man lettest med sykkel fra fylkesvei 705. Det er anbefalt å parkere bilen ved «705-senteret» ved Kløfta rett etter brua over Nea om man kommer fra nord (Stjørdal). Her finnes det kafé (Søstrenes Kammers) og Naturinformasjonssenter (sjekke åpningstider).

Sykle gjennom boligområdet opp mot Øvre Husvollen. Følg Nytrøvegen forbi Kirkvollen opp mot krysset ved Neatun. Ta deretter til høyre over brua der den vakre Kvernfossen renner forbi. Følg siden grusveien (åpent for biltrafikk) i lange svinger langs Tya og Nea ca 4,5 kilometer frem mot Kistafossen. Her svinger grusveien til venstre (litt sør) og en lang bakke tar til ved ca 120 høydemeter opp til utsiktspunktet. Total lengde er 9,4 km enkel vei (18,8 km rundtur) samt 224 høydemeter stigning og 193 meter nedoverbakke enkel vei. Ta den samme veien tilbake. Overnatting og matservering kan ordnes på Neatun eller Kirkvollen for den som ønsker det på veien tilbake (forhåndsbestilling anbefales).

Det anbefales å bruke godkjent sykkelhjelm, klær etter vær og ha med reparasjons-utstyr og førstehjelp.

Strekning enkel vei: ca. 9,4 km

Årstid: mai til oktober.

Faremomenter: Generell trafikk, snø og is på veien. Fall fra sykkel.

Vanskelighetsgrad: Tur og retur så regnes turen som rød i henhold til norsk standard i Merkehandboka.

Tidsestimatet er enkel vei.

Adkomst med egen bil

Kjør Fv 705 fra Røros eller Selbu/Stjørdal. Parker bilen ved "705 senteret" rett ved brua over Nea nært Tydal sentrum/ Ås.

Adkomst med kollektivtransport

www.atb.no kjører buss til Ås fra Selbu/ Stjørdal/Trondheim. Rutene forandres av og til så gå inn på ATB sin nettside for oppdatert informasjon. Gå av ved Tydal sentrum i Ås eller ved 705 senteret.
Annonse