Topptur på ski til Kolåstinden 1432 moh

Legg til huskeliste
Annonse
  • Svært krevende skitur
  • 5,0 km
  • 6 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 1066 høydemeter totalt
  • Sesong: Feb - mai

Kolåstinden (1432 moh.) besøkes vanligvis på ski, på ettervinteren og om våren, og er et populært turmål på fine vårdager.
Selv om toppen har lang tradisjon som skifjell og er mye besøkt, er den også krevende og har ofte svært varierte forhold og mange himmelretninger å forholde seg til. 

Turen går i komplekst terreng, med flere utløpssoner og terrengfeller. Ruta går for det meste i terreng som er under 30 grader, bortsett fra i Stretet, overgangen fra Kvanndalen til Kolåsbreen og oppunder toppen.

Fra Kolåstindhytta går du oppover langs en ryddet trasè til munningen av Kvanndalen. Herfra følger du Kvanndalen mot nord til den dreier svakt mot vest, og ankommer den tradisjonsrike pauseplassen "Appelsinhaugen". Deretter bratt opp den nordvendte bakken som leder opp til Stretet, en smal passasje ut mot Kolåsbreen. Fra Stretet ser du toppen av Kolåstinden, og følger nå breens høyeste del mot toppen. Til slutt en bratt kneik til topps. Vær oppmerksom på bregleppen mellom breen og kneika som åpner seg seint i skisesongen.

De fleste som går til topps setter fra seg skiene før den siste bratte bakken tar til.

Nødvendig utstyr: Breen kan krysses uten breutstyr om vinteren. Isøksa er ofte god å ha nord for Stretet og i siste bakken opp til toppen. NB! Hvis du vil besøke Kolåstinden på sommerføre, trenger du fullt breutstyr og kunnskap om ferdsel på bre.

Adkomst med egen bil

Bil til Standaleidet. Parkering nede ved veien. Evt. start fra Kolåstindhytta hvis du bor der.

Annonse