Rissa rundt på sykkel: Lang runde om Hasselvika, Råkvåg og Haugsdalen

Legg til huskeliste
Annonse
Mest asfaltert vei, noe skogsvei.

Rissa kommune byr på et mangfold av turmuligheter. Denne gangen skal vi oppleve kystnaturen langs Stjørnfjorden, kombinert med kulturhistorie i vakre omgivelser ved Reinsklosteret og geologiens mysterium knyttet til Rissaraset. Turen som er beskrevet tar med seg de fleste høydepunktene og er på 105 km. Derfor kan runden gjerne deles opp med en eller to overnattinger. Det er også mulig å korte inn turen til 85 km ved å kutte ut noen avstikkere.

Turen: Denne turen kan startes fra mange steder. Vi beskriver den fra Rissa sentrum, hvor det er mange parkeringsmuligheter. Vi sykler vestover og tar til høyre og følger Fv 718 forbi Langsanden stadion og badeplass og videre langs den vakre kystleia til Hasselvika. Her ligger bl.a. Hysnes helsefort, som holder hus i den tideligere militærleiren.

Turen går videre langs den vakre Stjørnfjorden og de idylliske bygdene Fevåg og Selnes. Når vi kommer til Selnes, ruver Selnesklippen på høyre side av veien. Et populært klatrefelt som byr på 15 ruter med 3 til 8 taulengder. Ved skiltet Refs-
neshagen tar vi av til venstre og følger veien opp til toppen av bakken. Er du historisk interessert vil du finne interesse i bautaen og steinrøysene som ligger på høyre side av veien. Informasjonstavlen her forteller at vi nå befinner oss på hellig grunn. Følger vi veien videre, ligger det rorbuer nede ved fjorden som kan leies for overnatting.
Fra rorbuene går turen tilbake og vi tar til venstre og følger Fv 718 til Sørfjorden og videre til Råkvåg. Denne kulturhistoriske perlen, med rekker av sjøhus, forteller oss at det en gang har vært storhetstid for sjøfiske her. Her er det ideelt å legge inn en rast eller overnatting om det skulle passe.

Nå sykler vi tilbake samme veien som vi kom og tar til venstre og følger Fv 718 ett stykke. Rett før brua som går over Osaelva tar vi til høyre. Vi følger grus-
veien oppover langs elva til enden av Ytre Osavatn. Idet vi tar over gangbrua deler veien seg, men vi holder rett fram og inn på skogsveien som går på høyre side av Inder Osavatnet. Skogsveien fører inn til et jorde som vi passerer i høyre kanten og følger grusveien fram til den noe trafikkerte Fv 715 og opp til Haugsdalen. Her kan det enkelte dager være mulig å få servering. Nå blir motbakkene vi har tilbakelagt belønnet med friske utforkjøringer etterfulgt av ei lang flate fram mot bilverkstedet, hvor de som ønsker å sykle på grusvei tar av til venstre ved skiltet til Kvitland. De som vil korte ned turen holder rett fram forbi Leira og til Rissa sentrum.

Vi derimot, tar fatt på oppstigningen og sykler gjennom gardstunet på Kvitland. Like etter passer vi brua og kommer til postkassestativ hvor det står “Rotaasen”. Her tar vi til venstre og sykler stigningen oppover, holder rett fram og forbi Øvlandahaugen og Øvlandet. Oppe på topp-partiet åpner det seg et imponerende rundskue, som bør nytes før man starter på utforkjøringen ned til Fv 715. Her tar vi til høyre og følger veien til vi møter skiltet “Sørbotn” som leder oss til venstre og rundt den vakre innsjøen Botnen. Ved sørenden bør man ta seg tid til en stopp ved minnesmerket etter Rissaraset. I 1978 ble Rissa rammet av det største kvikkleire-skredet i Norge på 1900-tallet. En person omkom og store deler av grenda Fissa raste ut i innsjøen Botnen.
Herfra tar vi til høyre og kommer til Rein kirke hvor den monumentale hovedbygningen ved Reins klosteret dukker opp foran oss. Vi legger turen innom det praktfulle stedet som er det eldste og mest kjente historiske området i Rissa. Gården Rein kan godt være over tre tusen år gammel og var høvdingesete og kongsgård i vikingtida. Vi forlater klosteret og gir oss i vei ned alleen og tar av til høyre i svingen hvor skiltet Rissa peker til venstre.
Vi følger denne sideveien rett fram og kommer om litt til Rissa sentrum.

Overnatting:
Råkvåg: Vågen brygge
www.vagenbrygge.no
www. raakvaag.no
Selnes: Refsneshagen rorbuer
Rissa: Rissa hotel

Kart: Turkart Rissa 1:50 000
Norge-serien 10094 Fosen 1:50 000

Tekst: Jonny Remmereit
Turen er hentet fra boka: 54 TURER PÅ FOSEN utgitt av Trondhjems Turistforening.

Adkomst med egen bil

Bil og ferje Flakk-Rørvik, til Rissa. Alternativt hurtigbåt til Hasselvika.
Annonse