Veiholmen - Haugjegla fyr

Legg til huskeliste
Annonse

Langt ute i havet, ligger fiskeværet Veiholmen omringet av en storslått skjærgård. Holmene og skjærene tar av for bølgene og lar deg padle i rolige farvann selv om det er en del bølger på havet. Den opptegna ruta fører deg mellom hus, holmer, skjær og inn i trange smug. På svarbergene ved fyret er det lett å komme i land for en pause. 

Turen starter og slutter på flytebrygga ved parkeringsplassen. Du padler først inn i havna på Veiholmen og ut i andre enden. Ruta går tett ved land og fører deg etterhvert til Moloen som beskytter naust og hus på Veiholmen. Ved nordenden av moloen forlater du båtleia og padler ganske direkte linje mot fyret. 

På vei mot fyret skal du prøve å finne en smal passasje ved Seneholman. Etter passering av dem kommer et delvis åpent havstykke. Det er ca 200 meter som kan være røft, så her må du se an bølgene. Hvis bølgene er for høye er det fint å ta en rast på en av holmene rundt deg og ikke ta sjansen på det siste stykket. På sommeren og ved lite vind er ikke denne siste passajen noe problem. NB! Vær obs på at bølgene er størst ved flo og vestavind.

Etter det noe åpne padler du inn ei tidevannselv som leder deg inn i et slags naturpasseng. Det er lettest å gå iland på svabergene midt mellom naustet og fyret. Det er ca 100 meter å spasere til fyret. På sommeren ligger det ofte ei flytebrygge ved naustet og krana. Det er mulig å gå iland på flytebrygga, men pass på så du ikke stenger for båter.

Viktig å ta hensyn til egne ferdigheter, været skifter raskt, og vinden kan bli sterk på kort tid. Les derfor vindvarslet i værmelding nøye og meld fra til andre hvor du drar. 

Adkomst med egen bil

Den største turistattraksjonen på Smøla er fiskeværet Veiholmen. På "Været" er det overnattingssteder, restauranter, butikk, kafé og pub. Om sommeren arrangeres det utstillinger og konserter. Skjærgårdsveien ut til fiskeværet er unik, enda mer unikt er det å padle langs veien fra Hopen og ut til "Været". 

Utsettstedet for padling er flytebrygga ved parkeringsplassen, Hotranklakken på Veiholmen. Parkeringen er rett før du kommer til Veiholmen brygge og butikken. Det ligger noen trebåter der og et padleruteskilt står der. Det er kommunalt toalett midt på parkeringsplassen. Det er ikke vannslange ved utsettstedet. Da må du til havna, på baksida av butikken.  

Skjærgården rundt Veiholmen beskytter mot storhavet og lyden og synet av bårene utenfor skjærene oppleves som mektig i en liten kajakk. Om sommeren er det et rikt fugleliv med bla. terner, grågås, storbakk, tjeld og ærfugl. NB! Ikke padle for nært eller gå i land der fugler hekker. Ørn ser du store deler av året bortsett fra om sommeren.  

2 km nord for Veiholmen ligger Hauggjegla fyr. Fyret kan nås med kajakk fra sør og har en mektig plassering.

Adkomst med kollektivtransport

Det går buss mellom Edøya og Veiholmen. Last ned Fram-appen for rutetider.

Annonse