Lille Raipas - Unnas Ráipásas, Alta

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 2,3 km
  • 2 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 219 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai - okt

Fjellet utgjør en av de punkter på Struves meridianbue * som i 2005 ble skrevet inn på Unesco sin Verdensarvliste **. (se linker nedenfor)

Raipas gruve ligger her. Forekomsten ble antagelig funnet i 1685. Altan Copper Works drev gruvedrift fra 1836 - 1869, og var ved siden av Gammelgruva i Kåfjord den viktigste for kobberverket i Kåfjord.

Ved startpunktet står et informasjonsskilt med kart over turen og turbeskrivelse. Traseèn er forsiktig merket med blå merkebånd. Etter hvert vil det bli permanent merking til toppen. På toppen er det ei postkasse med bok.

Fjellet ligger 5 km sørøst for Alta sentrum. Ta av fra Raipasvegen ved innkjøring mot Kolo Vegdekke, så videre opp til parkeringsplassen.

Løypa er forsiktig merket med blå merkebånd, og følger en gammel gruvevei/kjerrevei et stykke, deretter på sti mot toppen Lille Raipas. Fjellsko eller støvler anbefales. Jevn stigning hele veien, ca 1 times rolig gange opp. Til utsiktspunktet er det ca 2 km.

Flott utsikt mot Alta by, Altafjorden og områdene rundt.

På toppen ligger ei bok man kan skrive navnet sitt i. Etter at tursesongen er ferdig vil Alta kommune trekke premier blant de som har skrevet seg inn. Jo flere ganger man er på toppen, jo større mulighet er det for å vinne.

Denne toppen inngår i tre- toppers i Miljøuka - ved å stemple på Lille Raipas, Komsa og Hjemmluft i ett gitt tidsrom får man en t- shirt.

Denne toppen inngår også i Alta 10- toppers. Registrer deg i bøkene på alle toppene og bli med på trekking av ekstra premie.

Annonse