Goaren

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 2,2 km
  • 1 t, 20 min
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 220 høydemeter totalt
  • Sesong: Jun - okt

Turen til Goaren er en av Etnedal turlag sine 7 toppturer. Turen starter fra parkeringsplass ved Klukkarlie på ca 870 m.o.h., og følger i starten en stølsveg oppover lia før den går over på fin fjellsti. Toppen er på ca 1070 meter over havet. Fra toppen går det også sti videre mot stølsområdet Tangen. Turen opp tar ca 40 minutter i rolig tempo og er veldig barnevennlig. Tur/retur er det ca 4,5 km.

Fra toppen er det flott utsikt til kjente fjellformasjoner som Synnfjellet og Djuptjernkampen. Horisonten mot nord fylles av mektige Jotunheimfjell mellom Bygdin og Gjende. Nærmere ser vi tydelig de særpregede fjellene Skarvemellen, Rundemellen og Skaget. Mot sør har vi Steinsetfjorden og Jutulen.

Navnet Goaren hører til de såkalte "rosende" stedsnavnene. I dette tilfellet viser navnet trolig til godt beite. Noe av forklaringen på det gode beitet finner vi i at berggrunnen her består av relativt næringsrike skiferbergarter, mens berggrunnen i de andre toppene består av næringsfattig sandstein, gneis og kvartsitt. Høyt innslag av beiteindikatoren gulaks forteller oss også at området benyttes mye av beitedyr. Dyra setter lite pris på denne planten, og den blir dermed svært vanlig i områder som beites mye. Den har derimot lang tradisjon som nyttevekst, og har vært brukt både til te og som "godluktplante".

Landskapet i Steinsetbygda minner mye om fjord- og dallandskapet lenger nord i Valdres og danner overgangen til de trangere elvedalene i sør. Funn av redskaper både av flint og bronse tyder på tidlig bosetting. Navnet tyder dessuten på at området i en periode har fungert som sætergrend.

Adkomst med egen bil

Fra fylkesveg 2442 i Steinsetbygda tar man av inn på privat bomveg (betalingsbom) ved Hagaset. Følg denne i ca 1,5 km til liten parkeringsplass på høyre side ved Klukkarlie.

Annonse