Krokan Turisthytte

    Legg til huskeliste
    69
    SjekkUT-besøk

    Annonse

    Krokan var Den Norske Turistforenings første turisthytte.

    Den rødmalte hovedhytta benyttes ikke lengre til overnatting, men de to koselige tømmerhyttene rett ved siden av leies ut som DNT-hytter.

    Dette er ubetjente hytter med ett soverom i hver hytte, med sengeplass til 4. Det er en bratt trapp opp til soverommene som krever at man er trygg med å gå i trappestige!

    Hyttene varmes opp med elektrisitet. Det er p.t. ikke anledning til å fyre i vedovner eller peiser.

    Overnatting på Krokan 

    Krokan Turisthytte kan tilby to koselige tømmerhytter med fire sengeplasser i hver til utleie.

    Det er godt utstyrt kjøkken (inkludert kaffetrakter) på hytta, men ikke kjøleskap.

    Vi oppfordrer til å ikke bruke sovepose på hytta da dette er viktig for å begrense faren for veggdyr på DNT hytter. Samtidig vil vi meddele at vi har vært heldig og aldri hatt dette på noen av DNT Telemark sine hytter.

    Sengtøy eller lakenpose må medbringes. 

    Vann

    Det er ikke innlagt vann på hyttene, men det er en helårs vannpost ved brønnen ved hyttene med tilgang til kaldt vann. 

    Toalett

    Fra sommeren 2022 finnes det toalett i den rødmalte hovedhytta som leietager kan benytte. Nøkkelen finner du i utleiehytta.

    Hund på hytta

    Det er dessverre ikke anledning til å ha med hund inn i hyttene på Krokan.

    Nøkkel til Krokan

    Krokan er ikke låst med standard DNT-nøkkel. Kode til nøkkelboksen fås på e-post før ankomst. Ta eventuelt kontakt på telefon 35 53 25 55 i tursenterets åpningstider for å få kode til nøkkelboks. 

    Historien til Krokan 

    Krokan var opprinnelig en husmannsplass under gården Fosso, rett ved Rjukanfossen, men ble skilt ut i 1856 som eget bruk. 

    DNT kjøpte Krokan i stiftelsesåret 1868 og åpnet hytta i 1871 for tilreisende fra hele Europa som ønsket å oppleve den ville og urørte i naturen.

    Norsk Hydro overtok Krokan i 1901 og den var i rundt 90 år i Norsk Hydros eie, før hytta igjen ble kjøpt tilbake av Claus Helbergs Stiftelse i DNT. 

    Claus Helberg er kanskje best kjent som en av sabotørene i tungtvannsaksjonen på Vemork, men han var også brennende engasjert i arbeidet for å spre gleden ved friluftsliv og å vise frem Rjukan og Tinn-området. På vollen utenfor Krokan kan man se en statue av Claus Helberg.

    Krokan Turisthytte ligger i Øvre Telemark, med utsikt over Vemork mot Gaustatoppen og Rjukan. Hytta er et viktig kulturminne i Vestfjorddalen. Med sin beliggenhet rett i nærheten av Rjukanfossjuvet, representerer den også naturminnet, Rjukanfossen, en av Europas største naturattraksjoner i sin tid.

    I dag er hytta eid av Norsk Industriarbeidermuseum (NIA). Krokan er fredet av Riksantikvaren. Les mer via lenken til Kulturminnesøk.

    Fasiliteter

    • 220v
    • Booking
    • Peis
    • Strømovn
    • Mobildekning
    • Steikeovn
    • Telefon
    • Utleie

    Passer for

    • Barnevennlig
    • Barnevogn
    Annonse
    TelemarkØst-Telemark

    Adkomst mulig med

    • Bil hele året
    • Sykkel

    Adkomst sommer

    Kjør gjennom Rjukan sentrum mot Rauland. Forbi Krossobanen og Vemork og rett gjennom Maristi-tunnelen. Krokan Turisthytte finner du på høyre side rett etter tunellen.

    Parkering til Krokan er der man kjører av vei 37, ca 100 m å gå opp til Krokan, de som leier hyttene kan som regel kjøre helt frem til hytten men på eget ansvar da det ikke er helt jevnt underlag. Tast eventuell " Krokan, 3660 Rjukan " inn på GPSen. 

    Bussen stopper utenfor Krokan hvis man sier ifra til sjåføren.

    Det går an å ta drosje fra Rjukan sentrum til hytta, gjennom tunnelen, uten å bli nødt til å kjøre gjennom Åmot.  Det kan spare penger og tid.

    SjekkUT | Krokan Turisthytte

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    69

    SjekkUT-besøk