Bjellåvasstua

Om hytta

Bjellåvasstua er, ved siden av Lønsstua, Bodø og Omegn Turistforenings (BOTs) mest populære fjellhytte. Flere merkede ruter fører fram til hytta, som ligger fritt til ved nordenden av Nordre Bjøllåvatnet/Bajep Ruovdajávrre, i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Den ligger nær nok bilvei til å være et oppnåelig mål også for småbarnsfamilier, samtidig som den ligger avsides nok til å gi en skikkelig følelse av villmark.
Opprinnelig sto ei av de gamle telegrafstuene ved Nordre Bjøllåvatnet/Bajep Ruovdajávrre. Den første ble trolig satt opp i 1881 (kanskje allerede i 1876, men brant ned, og ble gjenoppbygd i 1893. I 1968 brant også denne stua, og ny hovedhytte sto ferdig i 1971. Bjellåvasstua ble så i 1982 utvidet med to soverom slik den fremstår i dag. Vinteren 1989 ble sikringshytta åpnet.
En videosnutt sier mer enn ord - og du ser og hører her

Om hytta
Hovedhytta har et oppholdsrom med kjøkken, omkranset av fem soverom med i alt 13 sengeplasser Det er tillatt å ha med hund inn i hovedhytta.
Sikringshytta har et oppholdsrom med kjøkken, samt tre soverrom med totalt 12 sengeplasser. Den lille avdelinga består av ett rom med fem sengeplasser. I sikringshytta er det ikke tillatt med hund.
Solcellepanel sørger for strøm til belysning. Mobillader og CD-spiller i sikringshytta.
Hyttene varmes opp med ved og mat lages på gassbluss. Stekeovn i begge hyttene.

Om nærområdet
Av turmål i nærheten av hytta nevner vi den gamle Steinstua et par kilometer sørover langs stien, Bjøllvassfjellet og Steinfjellet/Gierggetjåhkkå. For de som vil høyere til topps, er Ramsgjeltinden/Rænsgilgtjåhkkå (1234 moh.) og Ørfjellet/Uvbágájsse (1751 moh.) egnede mål for heldagsturer.

Fiskemulighetene i Nordre Bjøllåvatnet/Bajep Ruovdajávrre er gode. Vannet har en røyrbestand av stadig bedre kvalitet. Med gyldig fiskekort for statsgrunn kan du fiske med stang, garn og oter. Husk å sjekke de til enhver tid gjeldende fiskereglene hos kortselger! Robåt ligger i naustet like nedenfor hytta, og kan fritt benyttes i sommersesongen (ca. Sankthans til siste helga i september. På siste tilsynstur om høsten sikres båten for vinteren ved at den henges opp og naustet stenges)

Det er også et naust med båt i sørenden av vatnet. Naustet er låst med DNT-nøkkel.

Hvis du ønsker å fortsette innover fjellet , er det merket rute fra Bjellåvasstua nordover til Tverrbrennstua og sørover til Midtistua. Fra Midtistua kan du gå videre østover til Lønsstua, sørover til Krukkistua eller vestover mot Beiarstua.

Fasiliteter

  • 12v
  • Båt
  • Fiske
  • Mobildekning
  • Steikeovn
  • Bade
  • Teltplass
  • Vedovn

Tilpasset for

  • Hund
  • Barnevennlig

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Den vanligste ruta går fra Øvre Tollådal, med tydelig sti helt frem til hytta, rute sal22 Bjellåvasstua- Skulneset (Øvre Tollådal).

Sommertraséen (8 km) går over Reinhornskaret eller via Djupvatnet. Reinskaret har en bratt start, men etterhvert en flott utsikt. Når skoggrensa er nådd er resten av turen grei.
Om Djupvatnet er det slak stigning på skogsvei og sti. Fin utsikt når man er over skoggrensa

Andre populære ruter til Bjøllåvasstua er fra Tverrbrennstua (20 km), Langånes (14 km) og Russånes (20 km).

Til Øvre Tollådal kommer du med bil og det er bra med parkeringsplass ved stistart

Adkomst vinter

Vintertraséen (8 km) går fra Øvre Tollådal om Djupvatnet, og er klart å anbefale vinterstid.

BUSS
Forbindelse fra Bodø til Beiarn (Øvre Tollådal). Søk her
(Bussforbindese fra Storjord til Øvre Tollå kun ti/to/fr)

TAXI:
Storjord i Beiarn og opp til Øvre Tollå: .+47 47 88 49 99

Papirkart

Kartblad: 142 Beiardalen