Grautheller

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Selvbetjent
 • Sengeplasser
  30 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Ulåst

Grautheller - den perfekte hytta for barnefamilien!

Grauthellerhytta er glimrende for barnefamilier. Den har mange trivelige soverom og like utenfor danner bekken en fin badekulp. Veien inn Flatstøldalen fra Ådneram er perfekt for en familiesykkeltur.

Den koselige turisthytta ligger fint til i bakkeskråningen i den sørvestre enden av Grauthellervatnet. Grautheller kommer av gammelnorsk, grjot løs stein. Selve Grauthelleren ligger på nordvestsiden av vatnet. Rundt omkring på topper og knauser står det varder. Disse tiltrakk rovfugler og var utstyrt med sakser eller giftåte, et ledd i Heiberg sin utrettelige kamp mot alt rovvilt.

Hytta har fast tilsyn i sommerferien, det er da anledning å bestille rom. Det er båt ved hytta og gode fiskemuligheter. Medlemskort i STF gjelder som fiskekort. Andre må løse kort.

UTSTYR:

Grautheller er en selvbetjent hytte med matlager og den er tilgjengelig hele året. Hytta står ulåst.

Hytta er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, sengeklær og proviant. Det er ikke strøm, men gass, vedfyring og stearinlys. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta innvendig og utvendig. Lakenpose eller sovepose skal brukes i sengene om vinteren. Lakenpose skal benyttes om sommeren. Oppslag finnes på hytta.

For våre selv- og ubetjente hytter er må du betale ekstra for bruk av brensel (kr 5,- pr kilo ved). Du må også være forberedt på at det kan være lite proviant og at bruer er tatt inn. Det kan lønne seg å ta kontakt med informasjonssenteret hvis du planlegger fjellturer utenom sesongene.

BOOKING:

På Grautheller kan du booke sengeplass på forhånd, men du kan også overnatte uten. Det er to firemannsrom nede, som er ledige for booking (disse heter Rom 1 og Rom 2 på STFs bookingside), og det er et firemannsrom, som ikke kan bookes (Lysebu) i første etasje. I tillegg er det et fem-mannsrom som kan bookes i andre etasje (Rom 3), og et som ikke kan bookes. Ønsker du å booke rom kan du gjøre dette her.

BETALING:

Du betaler for oppholdet direkte i bookingen, eller ved å fylle ut en betalingsfullmakt som ligger på hytta. Du kan også laste ned DNT sin hyttebetalingsapp før avreise. Med appen kan du betale hele hytteoppholdet på smarttelefonen. Appen fungerer også på hytter som ikke har mobildekning: Du legger da inn dine kjøp offline på hytta og betaler via appen på mobilen når du får dekning. Les mer om DNT-appen på denne lenken.

Prisliste på overnatting finner du her. Medlemmer får alltid gode rabatter på overnatting og proviant, så du gjør lurt i å melde deg inn i Stavanger Turistforening før avreise.

RABATTER:

Det svarer seg å bli medlem i Stavanger Turistforening:

- Alle medlemmer får 30 % rabatt på overnatting på alle hyttene våre.

- Barn under 12 år bor gratis på de selvbetjente og ubetjente hyttene.

- Ungdom overnatter til halv pris.

- Gratis overnatting ved 3 netter på samme ubetjente og selvbetjente hytte.

- Rabatt på proviantmat til turen din

- Alle barnehager og barneskoler som melder seg inn i Stavanger Turistforening kan overnatte GRATIS på alle våre selv og ubetjente hytter i ukedager hele året. Sjekk hvordan bli medlemsklasse her. Andre betaler 100 kr pr. elev pr. døgn i ukedager på alle våre selv- og ubetjente hytter. Ordinær pris i helger. To voksne i følget går gratis, voksne utover dette betaler ordinær pris.

TURMULIGHETER:

Med utgangspunkt fra Grauthellerhytta kan en følge merket løype til Lysebotn. Stien går vestover fra hytta og smyger seg først gjennom et frodig område med mange løsmasseavsetninger, deretter bratt opp på Midtkammen. Nyt utsikten over Lyseheiene fra den 1145 meter høye toppen. Videre følges den gamle Skinnvegtraseen ned til Lysebotn. Dette er tøff og typisk Lysenatur, så gå forsiktig. Skinnvegen har merke til Sjumilstøvelen.

Les mer om turmulighetene i Stavanger Turistforening sin årbok 2019: Turhåndbok Ryfylkeheiene, som du får kjøpt på Tursenteret .

HUND:

Hund er tillatt i yttergangen på hytta. Det er ett tilgjengelig hundebur. Les mer om hund på STF hyttene her.
​​Husk at ingen hunder skal tas med inn på noen av hyttene annet enn det rommet der det er tilrettelagt for hund. Dette av hensyn til både allergi, hygiene og andres redsel for hund. STF innfører dette som et prøveprosjekt for å imøtekomme og tilrettelegge for hundeeiere. Husk å gjøre ordentlig rent etter deg og hunden, slik at dette kan bli en fast ordning.

MER INFORMASJON:

Har du spørsmål eller trenger hjelp til å planlegge turen, kan du kontakte Stavanger Turistforening, eller besøke vårt informasjonssenter i undergangen ved Rogaland Teater.

Fasiliteter

 • Fiske

Tilpasset for

 • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Korteste adkomstvei er å følge anleggsvei fra Ådneram i Sirdal (ca 15 km). Veien er stengt med bom, men er en glimrende sykkelvei. Fra anleggsveien er det ca en halv times fottur fram til hytta. Fra kraftstadsjonen på Duge følger man stien på nordsiden av Grauthellervannet.

For en oversikt over buss- og båtruter fra Stavanger/Sandnes til Ryfylkeheiene og fjordene, sjekk ut denne lenken.

Adkomst vinter

På ski fra Ådneram. Skituren er ca. 18 km.

Papirkart

Kartblad: 019 Blåsjø

Annonse