Grautheller

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Selvbetjent
 • Sengeplasser
  30 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året

Grauthellerhytta er glimrende egnet for barnefamilier. Den har mange trivelige soverom og like utenfor danner bekken en fin badekulp. Veien inn Flatstøldalen fra Ådneram er perfekt for familiesykkeltur.

Den koselige turisthytta ligger fint til i bakkeskråningen i sørvestre ende av Grauthellervatnet. Grautheller kommer av gammelnorsk, grjot løs stein. Selve Grauthelleren ligger på nordvestsiden av vatnet. Rundt omkring på topper og knauser står det varder. Disse tiltrakk rovfugler og var utstyrt med sakser eller giftåte, et ledd i Heiberg sin utrettelige kamp mot alt rovvilt.

Hytta har fast tilsyn i sommerferien, det er da anledning å bestille rom. Det er båt ved hytta og gode fiskemuligheter. Medlemskort i STF gjelder som fiskekort. Andre må løse kort.

Grauhheller er selvbetjent (med matlager) og tilgjengelig hele året. Hytta står ulåst. For våre selv- og ubetjente hytter er må du betale ekstra for bruk av brensel (kr 5,- pr kilo ved). Du må også være forberedt på at det kan være lite proviant og at bruer er tatt inn. Det kan lønne seg å ta kontakt med informasjonssenteret hvis du planlegger fjellturer utenom sesongene.

Booking:

På Grautheller kan du booke sengeplass på forhånd (men du kan også overnatte uten). Betalingsinformasjon finner du i margen til høyre. Det er to firemannsrom nede som er ledige for booking (disse heter Rom 1 og Rom 2 på STFs bookingside), og det er ett firemannsrom som ikke kan bookes (Lysebu) i første etasje. I tillegg er det ett femmannsrom som kan bookes i andre etasje (Rom 3), og ett som ikke kan bookes.

Utstyr: Hytta er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, sengeklær og proviant. Det er ikke strøm, men gass, vedfyring og stearinlys. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta inne og ute. Lakenpose eller sovepose skal brukes i sengene om vinteren. Lakenpose skal benyttes om sommeren. Oppslag finnes på hytta.

Priser: Hytta er åpen for medlemmer og ikke medlemmer. Det svarer seg å være medlem da vi gir gode rabatter på losji og proviant til medlemmer. Det er mulig å tegne medlemskap på hytta.

Betaling: Betalingen skjer ved å fylle ut en betalingsfullmakt som ligger på hytta - eller ved å laste ned DNT-appen før avreise. Med appen kan du betale hele hytteoppholdet på smarttelefonen. Appen fungerer også på hytter som ikke har mobildekning: Du legger da inn dine kjøp offline på hytta og betaler via appen på mobilen når du får dekning. Les mer om DNT-appen på denne lenken.

Medlemsrabatt til barnehager og barneskoler
Alle barnehager og barneskoler som melder seg inn i Stavanger Turistforening kan overnatte GRATIS på alle våre selv og ubetjente hytter gratis i ukedager hele året. Les mer her.

Andre skoleklasser betaler 100 kr pr elev pr døgn i ukedager. Les mer her .

Ordinær pris i helger. To voksne går gratis, voksne utover dette betaler ordinær pris.

Viktig

Grupper skal alltid meldes fra på forhånd til Stavanger Turistforening på e-post tursenter@stf.no eller telefon 51 84 02 00.

Hund: Hund tillatt i yttergangen på hytta. Det er ett tilgjengelig hundebur. Les mer om hund på STF hyttene her.
​​​​​​​NB! Husk at INGEN hunder skal tas med inn på noen av hyttene annet enn det rommet der det er tilrettelagt for hund. Dette av hensyn til både allergi, hygiene og andres redsel for hund. STF innfører dette som et prøveprosjekt for å imøtekomme og tilrettelegge for hundeeiere. Husk å gjøre ordentlig rent etter deg og hunden, slik at dette kan bli en fast ordning.

Turmuligheter: Med utgangspunkt fra Grauthellerhytta kan en følge merket løype til Lysebotn. Stien går vestover fra hytta og smyger seg først gjennom et frodig område med mange løsmasseavsetninger, deretter bratt opp på Midtkammen. Nyt utsikten over Lyseheiene fra den 1145 meter høye toppen. Videre følges den gamle Skinnvegtraseen ned til Lysebotn. Dette er tøff og typisk Lysenatur, så gå forsiktig. Skinnvegen har merke til Sjumilstøvelen .

Les mer om turmulighetene i Stavanger Turistforening sin årbok 2007: Fra hytte til hytte i Ryfylkeheiene, som du får kjøpt på Tursenteret .

Mer informasjon: Har du spørsmål eller trenger hjelp til å planlegge turen, kan du kontakte Stavanger Turistforening eller besøke vårt informasjonssenter i undergangen ved Rogaland Teater.

Fasiliteter

 • Fiske

Tilpasset for

 • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Korteste adkomstvei er å følge anleggsvei fra Ådneram i Sirdal (ca 15 km). Veien er stengt med bom men er en glimrende sykkelvei. Fra anleggsveien er det ca en halv times fottur fram til hytta. Fra kraftstadsjonen på Duge følger man stien på nordsiden av Grauthellervannet.

For en oversikt over buss- og båtruter fra Stavanger/Sandnes til Ryfylkeheiene og fjordene, sjekk ut denne lenken .

Adkomst vinter

På ski fra Ådneram, ca 18 km.

Papirkart

Kartblad: 019 Blåsjø