Melands Grønahei

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  22 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Ulåst

Viktig melding: Merk at det er litt lite proviant igjen spesielt av hermetikk. Årsaken er at vi ikke fikk dette opp i vinter grunnet for lite snø til snøskuter i dette området.

Hytta må nå forhåndsbookes:
På grunn av smitteverntiltak må hytta bestilles på forhånd. Det er også viktig at du leser igjennom denne informasjonen før du drar på hytta..
English infomation

Melands Grønahei - et enestående naturområde verdt et besøk!

For 500 millioner år siden kræsjlandet en meteoritt og laget et 2,7 kilometer vidt krater. Stien fra Kleivaland til Melands Grønahei går gjennom krateret. En slik sti vil du ikke finne noe annet sted på jorda. I nyere tid har krateret fått navnet Ritlandskrateret.

Hytta på Melands Grønahei ligger sentralt i Vormedalsheia landskapsvernområde. Navnet Melands Grønahei kommer av de irrgrønne fyllittformasjonene omkring hytta, I dette enestående naturområdet er det sjeldne forekomster av planter, stein, dyr og fugler. Mellom inngangsdøren og vatnet er det særlig mye basalkonglomerat. Dette er 600 millioner år gammel omdannet sandgrus.

Fjellsenden (1101 moh) er høyeste fjelltopp i området og et flott turmål fra hytta.

UTSTYR:

Melands Grønahei er en selvbetjent hytte med matlager (proviant) og er tilgjengelig hele året. Her finner du proviantlisten vår. Utvalget kan variere utover sesongen.

Hytta er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, sengeklær og proviant. Det er ikke strøm, men gass, vedfyring og stearinlys. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta innvendig og utvendig. Det er 12 senger og 10 madrasser på hytta i tillegg er det 9 ekstramadrasser uten sengetøy. Lakenpose, eller sommerpose, skal brukes i sengene om vinteren. Lakenpose skal benyttes om sommeren. Oppslag finnes på hytta.

Hytta står ulåst. For våre selv- og ubetjente hytter må du betale ekstra for bruk av brensel (kr 5,- pr kilo ved).

BOOKING:

Hytta må nå forhåndsbestilles. For å bestille overnatting på Melands Grønahei kan du trykke her.

BETAL HYTTEOPPHOLDET ENKELT MED VÅR BETALINGS-APP

Vi ønsker å gjøre det enkelt for deg å betale for hytteoppholdet, proviant og andre ekstra utgifter knyttet til ditt besøk på Stavanger Turistforening sine hytter. Last ned vår app «DNT Hyttebetaling» før din neste hyttetur og betal direkte på mobilen. Appen fungerer også på hytter som ikke har mobildekning - du legger da inn dine kjøp offline på hytta, trykker «lagre betaling» og betaler via appen på mobilen når du får dekning. . Les mer om DNT-appen på denne lenken.

Enklere for deg - enklere for oss!

«Gamlemåten» med bruk av betalingsfullmakter utgår:

De gamle betalingsfullmaktene er på vei ut av hyttene, da disse krever mye ressurser å administrere. Det vil være mulig å betale med betalingsfullmakt ut 2020, men det vil tilkomme et administrasjonsgebyr på 100 kroner ved bruk av disse.

Prisliste på overnatting finner du her. Medlemmer får alltid gode rabatter på overnatting og proviant, så du gjør lurt i å melde deg inn i Stavanger Turistforening før avreise.

RABATTER:

Det svarer seg å bli medlem i Stavanger Turistforening:

- Alle medlemmer får 30 % rabatt på overnatting på alle hyttene våre.

- Barn under 12 år bor gratis på de selvbetjente og ubetjente hyttene.

- Ungdom overnatter til halv pris.

- Rabatt på proviantmat til turen din

- Alle barnehager og barneskoler som melder seg inn i Stavanger Turistforening kan overnatte GRATIS på alle våre selv og ubetjente hytter i ukedager hele året. Sjekk hvordan bli medlemsklasse her. Andre betaler 100 kr pr. elev pr. døgn i ukedager på alle våre selv- og ubetjente hytter. Ordinær pris i helger. To voksne i følget går gratis, voksne utover dette betaler ordinær pris.

TURMULIGHETER:

Ta deg en tur opp til Fjellsenden (1101 moh), som er den høyeste fjelltoppen i området med storslått utsikt. Denne fjelltoppen har kanskje Rogalands flotteste varde på toppen. Fjellsenden har merke til Sjumilstøvelen . Er du i området på rett årstid er det gode muligheter for å komme hjem med molter i sekken. Andre turmål er plantelivet ved Brendeknutane, Skardhei og Starhei. Fossiler i rasmark ved Øyastølsmyra og moreneryggen Trollgarden. Les mer om turmulighetene i Stavanger Turistforening sin årbok 2019: Turhåndbok Ryfylkeheiene.

HUND:

Hund er tillatt i uthuset. Her er det to hundebur tilgjengelig. Les mer om hund på STF hyttene her.

Husk at ingen hunder skal tas med inn på noen av hyttene annet enn det rommet der det er tilrettelagt for hund. Dette av hensyn til både allergi, hygiene og andres redsel for hund. STF innfører dette som et prøveprosjekt for å imøtekomme og tilrettelegge for hundeeiere. Husk å gjøre ordentlig rent etter deg og hunden, slik at dette kan bli en fast ordning.

MER INFORMASJON:

Har du spørsmål eller trenger hjelp til å planlegge turen, kan du kontakte Stavanger Turistforening, eller besøke vårt Tursenter i undergangen ved Rogaland Teater.

Finn mer informasjon om Ritlandskrateret på Hjelmeland kommunes sin nettside om krateret.

Fasiliteter

 • 12v
 • Booking
 • Vann
 • Vedovn

Tilpasset for

 • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Følg riksvei 13 til Hjelmeland. Ta av like før ferjeleiet. Følg skilt til Vormedalen og kjør videre til Kleivaland. Parkering: Ved informasjonstavle på Kleivaland. Videre ca. 4 - 5 timers fottur på merket sti. Det er grusvei i starten opp til garden på Øvrabø Kleivalandsmoen. Husk lukk grinder etter deg når du går gjennom tunet. Det er ellers merkede løyper til Eidavatn, Nilsebu, Grasdalen og Stakken. Fra p-plass ved Kleivaland er det også merket sti til Trodla Tysdal. Det er også umerket sti fra p-plass i Funningsland. Her er det flere alternative umerka stier, så det er ekstra viktig med kart. Det er helårsbro over elva Krokåna som renner ut i Liarstølsvatnet. Fra Kvanndal er det det kun ein umerka sti opp til Melands Grønahei.

En oversikt over kollektive buss- og båtruter fra Sandnes og Stavanger til Ryfylkeheiene og fjordene finner du her.

Adkomst vinter

Fra Kleivaland så er det tilsvarende som sommerstien. Det er eit punkt ovenfor Stropastølsvatn opp mot Austmannsskardet det kan være litt krevende og ein må vurdere skredfare. Ellers lettgått tur. På vårskitur så er det nok lettes å bære skiene gjennom skogen i starten.

Det er også mulig å gå på ski fra Funingsland. se forøvrig turbeskrivelse her på UT.no Skitur Funningsland til Melands Grønahei

Papirkart

Kartblad: 018 Ryfylke (Statens kartverk)

Annonse