Melands Grønahei

    Legg til huskeliste
    32
    SjekkUT-besøk

    Annonse
    • 22 sengeplasser
    • Åpen hele året

    OBS: Solcelleanlegg og USB lader er for tiden ikke i drift. Ta med ekstrabatteri for lading.

    Melands Grønahei er et enestående naturområde verdt et besøk! For 500 millioner år siden krasjlandet en meteoritt og laget et 2,7 kilometer vidt krater. Stien fra Kleivaland til Melands Grønahei går gjennom krateret. En slik sti vil du ikke finne noe annet sted på jorda. I nyere tid har krateret fått navnet Ritlandskrateret.

    Beliggenhet

    Hytta på Melands Grønahei ligger sentralt i Vormedalsheia landskapsvernområde. Navnet Melands Grønahei kommer av de irrgrønne fyllittformasjonene omkring hytta, I dette enestående naturområdet er det sjeldne forekomster av planter, stein, dyr og fugler. Mellom inngangsdøren og vatnet er det særlig mye basalkonglomerat. Dette er 600 millioner år gammel omdannet sandgrus. Naturen opp til hytta endrer seg mye ettersom man går gjennom skogsområde, over myrer, forbi et stølsområde, langs fjellvann og over snaufjellet. Med andre ord en eventyrlig tur fylt med store naturopplevelser!

    Om hytta

    Antall soveplasser totalt: 22

    Antall senger tilgjengelig for bestilling: 16

    Melands Grønahei er en selvbetjent hytte, som betyr at her finnes det proviantlager/matlager. Oversikt og priser over proviant finner du her. Hytta er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, dyner og puter. Egen lakenpose, sengesett eller sovepose skal brukes i sengene. Det er gass til matlaging, ved og stearinlys. Hytta er ulåst. På våre selv- og ubetjente hytter må du betale ekstra for bruk av ved. Det er ikke innlagt strøm eller solcellepanel på hytta og for øyeblikket ikke lademuligheter .

    Aktiviteter

    Ta deg en tur opp til Fjellsenden (1101 moh), som er den høyeste fjelltoppen i området med storslått utsikt. Denne fjelltoppen har kanskje Rogalands flotteste varde på toppen. Fjellsenden har merke til Sjumilstøvelen . Er du i området på rett årstid er det gode muligheter for å komme hjem med molter i sekken. Andre turmål er plantelivet ved Brendeknutane, Skardhei og Starhei. Fossiler i rasmark ved Øyastølsmyra og moreneryggen Trollgarden.

    Hund

    Stavanger Turistforening arbeider aktivt for å tilrettelegge for hunder på flest mulig hytter. På Melands Grønahei er hund tillatt i uthuset, her er det to hundebur tilgjengelig. Av hensyn til allergi, hygiene og eventuelt andres forhold til hund, så er det viktig at du ikke tar med hunden din inn i andre fellesområder på hytta, enn der hvor det er tilrettelagt. Takk for at du også gjør rent etter både deg og hunden din ved avreise, så blir det hyggelig til neste gjest. All nødvendig informasjon om det å ha med seg hund på turisthyttene, samt hvilke av Stavanger Turistforenings hytter som er tilrettelagt for hund, finner du her.

    Bestilling og betaling

    Vi ønsker å gjøre det enkelt for deg å betale for hytteoppholdet (om du ikke har bestilt og betalt på forhånd), proviant og andre ekstra utgifter knyttet til ditt besøk på Stavanger Turistforening sine hytter. Last ned vår app «DNT Hyttebetaling» før din neste hyttetur og betal direkte på mobilen. Appen fungerer også på hytter som ikke har mobildekning - du legger da inn dine kjøp offline på hytta, trykker «lagre betaling» og betaler via appen på mobilen når du får dekning. Les mer om DNT-appen på denne lenken.

    For at forhåndsbestillingen av sengeplassen din skal være gyldig må du komme fram til hytta før kl. 19. Har du ikke kommet fram innen dette tidspunktet vil sengene bli frigjort til disposisjon til dem som ikke har bestilt på forhånd. Det kan være lurt å ta med bestillingsbekreftelsen for oppholdet.

    Har du spørsmål eller trenger hjelp til å planlegge turen, kan du kontakte Stavanger Turistforening eller besøke vårt Tursenter i det hvite huset ved Kannik.

    DNT-medlemskap

    Som medlem får du medlemspris på DNTs 580 hytter, tilbud om turer og kurs over hele landet, medlemsbladet Fjell og Vidde, og en rekke gode medlemsrabatter på turutstyr, reise, overnatting og forsikring. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting. Medlemskapet er også et viktig bidrag til over 22 000 km med merket sti som skaper turopplevelser for hele landet. Her er noen av medlemsfordelene i Stavanger Turistforening:

    - Alle medlemmer får minst 20 % rabatt på overnatting på alle de selv- og ubetjente hyttene. Du får også gode rabatter på de betjente hyttene.

    - Barn under 12 år bor gratis på de selvbetjente og ubetjente hyttene.

    - Ungdom overnatter til halv pris.

    - Rabatt på proviantmat til turen din

    - Gode medlemsrabatter i Tursenteret vårt

    Se flere fordeler og se priser for medlemskap her.

    Historie

    For 500 millioner år siden krasjlandet en meteoritt og laget et 2,7 kilometer vidt krater. Stien fra Kleivaland til Melands Grønahei går gjennom krateret. En slik sti vil du ikke finne noe annet sted på jorda. I nyere tid har krateret fått navnet Ritlandskrateret. Vormedalsheia landskapsvernområde som hytta ligger i hører med til indrefileten i Rogalands fjellheim, og er på mange måter naturens utstillingsvindu. Her er sjeldne og vakre planter, rike viltbiotoper, spesielle geologiske forekomster og rik kulturhistorie.

    Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

    Fasiliteter

    • Booking
    • Vann
    • Vedovn

    Passer for

    • Hund
    Annonse
    Ryfylke

    Adkomst sommer

    Følg riksvei 13 til Hjelmeland. Ta av like før ferjeleiet. Følg skilt til Vormedalen og kjør videre til Kleivaland. Parkering: Ved informasjonstavle på Kleivaland. Videre ca. 4 - 5 timers fottur på merket sti. Det er grusvei i starten opp til garden på Øvrabø Kleivalandsmoen. Husk å lukke grinder etter deg når du går gjennom tunet. Det er ellers merkede løyper til Eidavatn, Nilsebu, Grasdalen og Stakken. Fra p-plass ved Kleivaland er det også merket sti til Trodla Tysdal. Det er også umerket sti fra p-plass i Funningsland. Her er det flere alternative umerka stier, så det er ekstra viktig med kart. Det er helårsbro over elva Krokåna som renner ut i Liarstølsvatnet. Fra Kvanndal er det det kun ein umerka sti opp til Melands Grønahei.

    En oversikt over kollektive buss- og båtruter fra Sandnes og Stavanger til Ryfylkeheiene og fjordene finner du her.

    Adkomst vinter

    Fra Kleivaland så er det tilsvarende som sommerstien. Det er eit punkt ovenfor Stropastølsvatn opp mot Austmannsskardet det kan være litt krevende og ein må vurdere skredfare. Ellers lettgått tur. På vårskitur så er det nok lettes å bære skiene gjennom skogen i starten.

    Det er også mulig å gå på ski fra Funingsland. se forøvrig turbeskrivelse her på UT.no Skitur Funningsland til Melands Grønahei

    SjekkUT | Melands Grønahei

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    32

    SjekkUT-besøk