Melands Grønahei

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Selvbetjent
 • Sengeplasser
  22 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året

For 500 millioner år siden kræsjlandet en meteoritt og laget et 2,7 kilometer vidt krater. Stien fra Kleivaland til Melands-Grønahei går gjennom krateret.

En slik sti vil du ikke finne noe annet sted på jorda. I nyere tid har krateret fått navnet Ritlandskrateret.

Hytta på Melands Grønahei ligger sentralt i Vormedalsheia landskapsvernområde. Dette er et enestående naturområde med høyt prioriterte forekomster innen alle naturfagene. Rundt hytta er det flere steder forekomster av basalkonglomerat, særlig på flaten mellom inngangsdøren og vatnet. Konglomerat er 600 mill. år gammel sandgrus som er blitt omdannet. Navnet Melands-Grønahei kommer av de irrgrønne fyllittformasjonene omkring.

Hytta har proviantlager.

Melands Grønahei er selvbetjent og tilgjengelig hele året. Hytta står ulåst. For våre selv- og ubetjente hytter er året delt inn i sommer- og vintersesong. Bruker du hytta utenom må du betale ekstra for bruk av brensel (kr 5,- pr kilo ved). Du må også være forberedt på at det kan være lite proviant og at bruer er tatt inn. Det kan lønne seg å ta kontakt med informasjonssenteret hvis du planlegger fjellturer utenom sesongene.

Utstyr: Hytta er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, sengeklær og proviant. Det er ikke strøm, men gass, vedfyring og stearinlys. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta inne og ute. Lakenpose eller sovepose skal brukes i sengene om vinteren. Lakenpose skal benyttes om sommeren. Oppslag finnes på hytta.

Priser: Hytta er åpen for medlemmer og ikke-medlemmer. Det svarer seg å være medlem, da vi gir gode rabatter på losji og proviant til medlemmer. Det er mulig å tegne medlemskap på hytta.

Sengebooking: Dersom du ønsker å forhåndsbooke seng, trykk her!

Betaling: Betalingen skjer ved å fylle ut en betalingsfullmakt som ligger på hytta - eller ved å laste ned DNT-appen før avreise. Med appen kan du betale hele hytteoppholdet på smarttelefonen. Appen fungerer også på hytter som ikke har mobildekning: Du legger da inn dine kjøp offline på hytta og betaler via appen på mobilen når du får dekning. Les mer om DNT-appen på denne lenken.

Medlemsrabatt til barnehager og barneskoler
Alle barnehager og barneskoler som melder seg inn i Stavanger Turistforening kan overnatte GRATIS på alle våre selv og ubetjente hytter i ukedager hele året. Ordinær pris i helger. To voksne går gratis, voksne utover dette betaler ordinær pris.

Andre betaler 100 kr pr elev pr døgn i ukedager.

Viktig: Grupper skal alltid meldes fra på forhånd til Stavanger Turistforening på e-post tursenter@stf.no eller telefon 51 84 02 00.

Hund: Hund tillatt i uthuset. To hundebur tilgjengelig. Les mer om hund på STF hyttene her.
NB! Husk at INGEN hunder skal tas med inn på noen av hyttene annet enn det rommet der det er tilrettelagt for hund. Dette av hensyn til både allergi, hygiene og andres redsel for hund. STF innfører dette som et prøveprosjekt for å imøtekomme og tilrettelegge for hundeeiere. Husk å gjøre ordentlig rent etter deg og hunden, slik at dette kan bli en fast ordning.

Turmuligheter: Fjellsenden (1101 moh). Høyeste fjelltopp i området med storslått utsikt og kanskje Rogalands flotteste varde på toppen. Fjellsenden har merke til Sjumilstøvelen . Er du i området på rett årstid er det gode muligheter for å komme hjem med molter i sekken. Andre turmål er plantelivet ved Brendeknutane, Skardhei og Starhei. Fossiler i rasmark ved Øyastølsmyra og moreneryggen Trollgarden. Les mer om turmulighetene i Stavanger Turistforening sin årbok 2007: Fra hytte til hytte i Ryfylkeheiene.

Hund: Det er 1 stk hundebur med madrass og skål i uthuset som kan benyttes. Det ver ikke tillatt å ha hund inne på hytta.

Mer informasjon: Har du spørsmål eller trenger hjelp til å planlegge turen, kan du kontakte Stavanger Turistforening eller besøke vårt Tursenter i undergangen ved Rogaland Teater.

Finn mer informasjon om Ritlandskrateret på Hjelmeland kommunes side om krateret .

Fasiliteter

 • 12v

Tilpasset for

 • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Følg riksvei 13 til Hjelmeland. Ta av mot Vormedalen og kjør videre til Kleivaland. Videre ca. 4 - 5 timers fottur på merket sti. Det er ellers merkede løyper til Eidavatn, Nilsebu, Grasdalen, Trodla Tysdal eller til Vegen i Funningsland.

En oversikt over kollektive buss- og båtruter fra Sandnes og Stavanger til Ryfylkeheiene og fjordene finner du her.

Papirkart

Kartblad: 018 Ryfylke (Statens kartverk)