Melands Grønahei

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Selvbetjent
 • Sengeplasser
  22 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Ulåst

Melands Grønahei - et enestående naturområde verdt et besøk!

For 500 millioner år siden kræsjlandet en meteoritt og laget et 2,7 kilometer vidt krater. Stien fra Kleivaland til Melands Grønahei går gjennom krateret. En slik sti vil du ikke finne noe annet sted på jorda. I nyere tid har krateret fått navnet Ritlandskrateret.

Hytta på Melands Grønahei ligger sentralt i Vormedalsheia landskapsvernområde. Navnet Melands Grønahei kommer av de irrgrønne fyllittformasjonene omkring hytta, I dette enestående naturområdet er det sjeldne forekomster av planter, stein, dyr og fugler. Mellom inngangsdøren og vatnet er det særlig mye basalkonglomerat. Dette er 600 millioner år gammel omdannet sandgrus.

Fjellsenden (1101 moh) er høyeste fjelltopp i området og et flott turmål fra hytta.

UTSTYR:

Melands Grønahei er en selvbetjent hytte med matlager (proviant) og er tilgjengelig hele året. Her finner du proviantlisten vår. Utvalget kan variere utover sesongen.

Hytta er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, sengeklær og proviant. Det er ikke strøm, men gass, vedfyring og stearinlys. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta innvendig og utvendig. Lakenpose, eller sommerpose, skal brukes i sengene om vinteren. Lakenpose skal benyttes om sommeren. Oppslag finnes på hytta.

Hytta står ulåst. For våre selv- og ubetjente hytter må du betale ekstra for bruk av brensel (kr 5,- pr kilo ved).

BOOKING:

Hvis du ønsker å forhåndsbestille rom på Melands Grønahei kan du trykke her.

BETALING:

Du betaler for oppholdet direkte i bookingen, eller ved å fylle ut en betalingsfullmakt som ligger på hytta. Du kan også laste ned DNT sin hyttebetalingsapp før avreise. Med appen kan du betale hele hytteoppholdet på smarttelefonen. Appen fungerer også på hytter som ikke har mobildekning: Du legger da inn dine kjøp offline på hytta og betaler via appen på mobilen når du får dekning. Les mer om DNT-appen på denne lenken.

Prisliste på overnatting finner du her. Medlemmer får alltid gode rabatter på overnatting og proviant, så du gjør lurt i å melde deg inn i Stavanger Turistforening før avreise.

RABATTER:

Det svarer seg å bli medlem i Stavanger Turistforening:

- Alle medlemmer får 30 % rabatt på overnatting på alle hyttene våre.

- Barn under 12 år bor gratis på de selvbetjente og ubetjente hyttene.

- Ungdom overnatter til halv pris.

- Gratis overnatting ved 3 netter på samme ubetjente og selvbetjente hytte.

- Rabatt på proviantmat til turen din

- Alle barnehager og barneskoler som melder seg inn i Stavanger Turistforening kan overnatte GRATIS på alle våre selv og ubetjente hytter i ukedager hele året. Sjekk hvordan bli medlemsklasse her. Andre betaler 100 kr pr. elev pr. døgn i ukedager på alle våre selv- og ubetjente hytter. Ordinær pris i helger. To voksne i følget går gratis, voksne utover dette betaler ordinær pris.

TURMULIGHETER:

Ta deg en tur opp til Fjellsenden (1101 moh), som er den høyeste fjelltoppen i området med storslått utsikt. Denne fjelltoppen har kanskje Rogalands flotteste varde på toppen. Fjellsenden har merke til Sjumilstøvelen . Er du i området på rett årstid er det gode muligheter for å komme hjem med molter i sekken. Andre turmål er plantelivet ved Brendeknutane, Skardhei og Starhei. Fossiler i rasmark ved Øyastølsmyra og moreneryggen Trollgarden. Les mer om turmulighetene i Stavanger Turistforening sin årbok 2019: Turhåndbok Ryfylkeheiene.

HUND:

Hund er tillatt i uthuset. Her er det to hundebur tilgjengelig. Les mer om hund på STF hyttene her.


Husk at ingen hunder skal tas med inn på noen av hyttene annet enn det rommet der det er tilrettelagt for hund. Dette av hensyn til både allergi, hygiene og andres redsel for hund. STF innfører dette som et prøveprosjekt for å imøtekomme og tilrettelegge for hundeeiere. Husk å gjøre ordentlig rent etter deg og hunden, slik at dette kan bli en fast ordning.

MER INFORMASJON:

Har du spørsmål eller trenger hjelp til å planlegge turen, kan du kontakte Stavanger Turistforening, eller besøke vårt Tursenter i undergangen ved Rogaland Teater.

Finn mer informasjon om Ritlandskrateret på Hjelmeland kommunes sin nettside om krateret.

Fasiliteter

 • 12v

Tilpasset for

 • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Følg riksvei 13 til Hjelmeland. Ta av mot Vormedalen og kjør videre til Kleivaland. Videre ca. 4 - 5 timers fottur på merket sti. Det er ellers merkede løyper til Eidavatn, Nilsebu, Grasdalen, Trodla Tysdal eller til Vegen i Funningsland.

En oversikt over kollektive buss- og båtruter fra Sandnes og Stavanger til Ryfylkeheiene og fjordene finner du her.

Papirkart

Kartblad: 018 Ryfylke (Statens kartverk)

Annonse