Sandsa

Sandsa

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Ubetjent
 • Sengeplasser
  44 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året

Sandsahytta ligger i et Suldals vakreste stølsterreng. Rundt det store, regulerte Sandsavatnet er det spredd mange støler, Hauastøl, Tjøstheim-Sandsa, Stråpa-Sandsa og Longanes.

Mandag 2 juli til lørdag 7 juli er det Villmarksleir for hele familien på Sandsa. Denne turen er fulltegnet med 30 deltagere.

I nord henger bratte upser over hytta, mot sørøst ser en Svulstanutens karakteristiske form og lenger borte Napen. Området er en tradisjonell stølsplass, og det ble stølt helt fram til 1949. Funn tyder dessuten på at det kan ha vært gardsdrift så tidlig som i jernalderen.

Den lette adkomsten fra anleggsveien innover fra Gullingen, gjør at hytta er blitt et glimrende utgangspunkt for barn og familier. De mest populære sommerukene er det hyttevert på Sandsa. Med litt planlegging kan du da få mobilnummeret til hyttevakten fra Tursenteret , slik at du kan bli hentet med båt. Sjekk med Tursenteret hvilke uker dette gjelder, og bestill båt minst ei uke før.

Hytta har hele 44 senger fordelt på 12 soverom. Nede er det spisestue og peisestue, stor romslig gang og baderom. Ovenpå er det seks rom med fire køyer og fem rom med to køyer. Hytta har en stor veranda foran spisestuen med utsikt over Sandsavatnet.

Sandsa er ubetjent og tilgjengelig hele året, men det anbefales ikke å bruke hytta på vinteren da sterkt regulert Sandsavatn gjør tilkomsten farlig. Hytta står ulåst. For våre selv- og ubetjente hytter må du betale ekstra for bruk av brensel (kr 5,- pr kilo ved). Du må også være forberedt på at bruer er tatt inn. Bru Fiskånå er plan å bytte med helårsbro 2019. Det kan lønne seg å ta kontakt med Tursenteret hvis du planlegger fjellturer utenom sesongene.

Utstyr: Hytta er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær. Det er ikke strøm, men gass, vedfyring og stearinlys. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta inne og ute. Lakenpose skal benyttes om sommeren. Oppslag finnes på hytta.

DET ER IKKE PROVIANTLAGER PÅ DENNE HYTTA.

Booking:

På Sandsa kan du booke sengeplass på forhånd (men du kan også overnatte uten). Bestillingsinformasjon i margen til høyre.

Betaling: Betalingen skjer ved å fylle ut en betalingsfullmakt som ligger på hytta - eller ved å laste ned DNT-appen før avreise. Med appen kan du betale hele hytteoppholdet på smarttelefonen. Appen fungerer også på hytter som ikke har mobildekning: Du legger da inn dine kjøp offline på hytta og betaler via appen på mobilen når du får dekning. Les mer om DNT-appen på denne lenken.

Priser: Hytta er åpen for medlemmer og ikke-medlemmer. Det svarer seg å være medlem, da vi gir gode rabatter på losji og proviant til medlemmer. Det er mulig å tegne medlemskap på hytta.

Medlemsrabatt til barnehager og barneskoler
Alle barnehager og barneskoler som melder seg inn i Stavanger Turistforening kan overnatte GRATIS på alle våre selv og ubetjente hytter i ukedager hele året. Ordinær pris i helger. To voksne går gratis, voksne utover dette betaler ordinær pris.

Andre betaler 100 kr pr elev pr døgn i ukedager.

Viktig: Grupper skal alltid meldes fra på forhånd til Stavanger Turistforening på e-post tursenter@stf.no eller telefon 51 84 02 00.

HUND: Hund tillatt i uthuset. Det er tilgjengelig hundebur.. Les mer om hund på STF hyttene her.
NB! Husk at INGEN hunder skal tas med inn på noen av hyttene annet enn det rommet der det er tilrettelagt for hund. Dette av hensyn til både allergi, hygiene og andres redsel for hund. STF innfører dette som et prøveprosjekt for å imøtekomme og tilrettelegge for hundeeiere. Husk å gjøre ordentlig rent etter deg og hunden, slik at dette kan bli en fast ordning.

Tur- og aktivitetsmuligheter: Toppturer til Napen (1350 moh.), Reinsnuten (1144 moh.) og Svinstølnuten (1178 moh.) Ellers se storsteinet morene ved Djupedalstjørn. Som medlem av STF har du rett til oter- og stangfiske i Sandsavatnet, Svinstølvatnet, Vætingsvatnet, Månastøsvatnet, Litlatjørn, Grunnevatnet, Lånevatnet, Napatjørn, Botnavatnet, Killingvatnet og Djupedalstjørn. Andre må løse fiskekort.

Andre forsalg til aktiviteter kan være gjørmefotball i myra mellom hytta og Sandsvatnet, bading i kulp i lia bak hytta, eller matlaging på bål i gruve utenfor hytta.

Les mer om turmulighetene i Stavanger Turistforening sin årbok 2007: Fra hytte til hytte i Ryfylkeheiene eller Turistforeningens 125 utvalgte turer.

Tilrettelegging for skoleklasser: På Sandsa er det en egen aktivitetsperm med natursti for skoleklasser. I tillegg er hytta utstyrt med pionerbåt med påhengsmotor og årer, redningsvester, 3 fiskegarn, fotball, volleyball, andre utendørs spill, diverse bordspill, kort, stormkjøkken, læreboka ”lek og lær”, fjell- og flora bøker, overhead, kniver, sager, økser, håver, lommelupe, kompass og klatreutstyr.

Stavanger Turistforening har 2 utstyrssekker til utlån for skolegrupper med bl a liggeunderlag, stormkjøkken, kompass, kniver m.m. Ta kontakt med Stavanger Turistforening for mer informasjon

Mer informasjon: Har du spørsmål eller trenger hjelp til å planlegge turen, kan du kontakte Stavanger Turistforening eller besøke vårt Tursenter i undergangen ved Rogaland Teater.

Fasiliteter

 • 12v
 • Båt
 • Tørkerom
 • Fiske
 • Mobildekning
 • Steikeovn
 • Dusj
 • Bade

Tilpasset for

 • Hund
 • Barnevennlig
 • Skoleklaser

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelighet

 • Båttransport

Adkomst sommer

Med bil eller sykkel: Ta av fra Rv 13 til Gullingen, og ta av innover langs anleggsvei mot Blåsjø. Parker når du kommer til Sandsavatnet. Med offentlig transport: Hurtigbåt til Jelsa eller Sand. Videre med drosje. Merket løype 2,5 timer langs vestsiden av Sandsavatnet, først på turvei, deretter sti. Det er ellers merket ruter til Suldalsosen, Kvilldal, to alternative ruter til Stranddalen og til Osane i østenden av vatnet.

Informasjon om kollektiv-tilbudet til Ryfylkeheiene og fjordene, finner du på lenken Buss og båt til fjells .

Papirkart

Kartblad: 018 Ryfylke (Statens kartverk)