Kongensdamhytta

  Legg til huskeliste
  75
  SjekkUT-besøk

  Annonse

  Kongensdamhytta ligger i nordenden av vannet Kongsdammen i Kongsberg kommune. Den ble bygd før 1862 og fungerte som damvokterbolig hvor formannen i arbeidslaget bodde, mens de øvrige i laget bodde i hytta nedenfor. Hytta er i dag fredet.

  Den ligger fint til på en odde ved demningen og er et populært turmål. Kongsdammen er en av mange dammer som ble anlagt på 1600- og 1700-tallet for å forsyne Kongsberg Sølvverk med driftsvann. Dette er et av flere gode fiskevann i nærområdet.

  De senere årene har hytta stått åpen for allmennheten. Høsten 2018 ble det fra Knutehytta anlagt ny anleggsveg fram til hytta i forbindelse med damarbeid. Adkomsten er med dette blitt enklere og passer for alle. Halvveis passerer du en gapahuk som også er verdt et besøk. Hytta ble restaurert i 2021 og står nå ferdig og klar for å ta i mot turfolket.

  Passer for

  • Hund
  Annonse
  Kongsberg, Meheia, Hvittingfoss, Svene

  Adkomst sommer

  Ta E134 fra Kongsberg til Saggrenda. Der tar du inn på Bergmannsveien og følger denne 9 kilometer fram til Knutehytta.Fra parkeringsplassen ved Knutehytta kan du gå eller sykle omtrent 2 km på anleggsvei frem til hytta. På vinteren er det preparert skiløype på denne vegen.Ønsker du er alternativ tur kan du gå stien rundt Kongensdam. Turen til Kongensdamhytta blir da 3 km.Det er også mulig å ta turen fra Funkelia. Følg Korsveien i ca. 13 km eller ta skiheisen til toppen og gå på ski i ca. 7 km. Her kan du også velge den legendariske Kemnerløypa fra Kongensdam tilbake til Funkelia, ca. 8 km. Fra parkering ved avkjøringen på Knuteveien: stier eller oppkjørte skiløyper ved Haus Sachsen. Turretur er 8-10 km avhengig av hvilken trase du velger.

  SjekkUT | Kongensdamhytta

  Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

  Les mer om SjekkUT
  75

  SjekkUT-besøk