Gaukhei

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  41 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Ulåst
Bli DNT-medlem

Gaukhei er et tradisjonsrikt anlegg med totalt 4 hytter for overnatting, midt i Setesdal Vesthei. Området har i alle år vært kjent for godt fiske, og i både i Gaukheivatn, og andre nærliggende vann finner du de fineste hvite sandstrender. Turmulighetene er mange, og det kan varmt anbefales å ikke haste forbi, men bli et par netter. Her er muligheter for en topptur, eller du kan besøke perlen Monsvatn hvor det er kanoer som kan brukes av hyttas gjester. 

Hytteanlegget består av fire hytter; Hovedhytta er fra 1898 og har Sjel med stor S. Tilhørende hovedhytta er det et anneks som kalles Sovehuset. Sikringshytta heter Normannsbu og er den hytta som ligger lengst mot øst på vollen. I tillegg finner du Førerbua på odden 200 meter øst for de andre hyttene.

Pris pr. person - se medlemsprisene her.

BELIGGENHET

Gaukhei ligger 7 timers gange fra Bortelid og 5-6 timers gange fra Ljosland. Til begge stedene går det buss. Ved bruk av bil er det gode P-muligheter ved henholdsvis Bortelid skisenter eller ved Langevatn/Gloppedalen. Sykkel kan benyttes fra Gloppedalen, langs Langevatnet og inn mot Pytten om sommeren. Om vinteren blir det kjørt opp skispor langs Langevatnet. Turen kan også starte på Langeid i Bygland, P-plass ved RV9, via Tjønndalen, to timer til Tjønndalen og 5 timer videre til Gaukhei. Buss se www.nor-way.no Vestfra går turen til Gaukhei via Kvinen og Josephsbu. Nordfra kommer du via Øyuvsbu - 7 timers gange.

UTSTYR

Alle hyttene er godt utstyrt med kjøkkenutstyr, gass til matlaging og vedovner. Hovedhytta og Normannsbu har også solcellelys. Det er dyner og puter i alle sengene. Bruk egen lakepose eller sovepose ved overnatting. Normannsbu har proviantlager.

NORMANNSBU har 14 sengeplasser. 5 soverom med 2 køyer = 10 sengeplasser 1 soverom med 4 køyer = 4 sengeplasser

HOVEDHYTTA har 20 sengeplasser, fordelt på 1 soverom med 2 køyer, og to sovesaler med hhv. 12 og 6 køyer, på loft. 

FØRERBUA har 2/3 sengeplasser, overkøye og dobbelkøye. Hytta ligger 200 meter øst for hovedhytta ute på et nes. 

SOVEHUSET ligger vest for hovedhytta og har 6 sengeplasser, 4 i rom mot vest, og 2 i rom mot øst.

Her kan du lese om hvordan du skal gjøre når du benytter selv- og ubetjente hytter.

HUND

Det er tilrettelagt for hund på to av hyttene.

FØRERBUA - hunden kan overnatte inne i hytta på et teppe.

SOVEHUSET - 2 hundebur i rom til høyre.

Dersom hunderommene er opptatt av andre så kan hund også legges i bod som er i tilknytning til sovehuset.

BOOKING/ forhåndsbestilling Mange av sengene kan bookes/forhåndsbestilles før du drar til fjells på ut.no. Det betyr at du kan reservere og betale på forhånd. Reserveringen gjelder frem til kl. 19.00, etter dette får du plass på hytta, men kanskje ikke den sengen du har bestilt. Det må betales for hund på de stedene som er tilrettelagt for hund og eier.

Før du skal på tur i Setesdal Vesthei anbefaler vi deg å lese her for informasjon om eventuelle hendelser og endringer som kan ha betydning for din tur.

AKTIVITETER

Kano/robåt kan benyttes gratis for overnattingsgjester. 2 kanoer er i kanobu ved Førerbua. Robåten ligger nedenfor hovedhytta, den skal dras godt inn på land etter bruk. Det er følgende redningsvester på hovedhytta; 2 stk 50-70kg, 2 stk barnevester 15-30kg, 2 seilervester 25-40kg. I tillegg er det en del gamle vester til voksne som henger i gangen på hovedhytta. Alle vester og årer skal henges/stettes på plass etter bruk, kanoer plasseres tilbake i kanobua.

Det er også kanoer tilgjengelig for overnattingsgjester i naust i sørenden av Monsvatn. Her ligger også årer. Vest må medtas fra hovedhytta. Både Søre- og Nordre Monsvatn er nydelige padlevann, og ligger litt utilgjengelig til, borte fra merket sti. 

Vær obs på at det kreves ekstra forsiktighet ved padling i høyfjellet, da vannet er kaldt, og været skifter fort. All bruk av kano/båt skjer på eget ansvar.

Fiske

Medlemmer i DNT Sør kan fiske i alle tjørnene fra Austevatn til Mon i Låghellerdalen, fra Gaukheihytta til Klubbetjørn, Søtevatn, aller Småtjørndalstjørnene, Reinshorntjørnene og Solskinnsvatn.

Turmuligheter 

 • Kveldstur til Gaukheilega 
 • Kveldstur til Søtevasshelleren 
 • Dagstur med kano i Søre- og Nordre Monsvatn
 • Dagstur til Livorlega  

Se flotte bilder av løypen mellom Gaukhei til Øyuvsbu (7 timer)

BETALING Betaling for overnatting og proviant gjøres via App "DNT hyttebetaling" som må lastes ned før du drar. Evt. kan man også bruke fakturafullmakt som er på hytta.

 Setesdal Vesthei - Ryfylkeheiane landskapsvernområde

De fleste av DNT Sørs hytter i fjellet er beliggende i et landskapsvernområde, og alle er i Nasjonalt villreinområde. Landskapsvernet er av stor verdi for oss alle - og med allemannsretten følger også allemannsplikten. DNT Sør oppfordrer alle til å sette seg inn i bakgrunnen for vernet før en går på tur!

MOBILDEKNING Det er mobildekning på følgende steder rundt Gaukhei:

- På toppen av Ramneknuten 

- Ved Gaukheilega (etter brua i vegskille mot Øyuvsbu og oppe i bakken) 

- På toppen av Solumshei (fra sør og på toppen før nedstigningen mot hytta)

Videre er det sms-"lommer" i løpenettet fra alle retninger, det variere noe med vær og vind.

Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

Fasiliteter

 • 12v
 • Båt
 • Tørkerom
 • Fiske
 • Telefon
 • Utleie
 • Bade
 • Teltplass
 • Vedovn

Passer for

 • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Adkomst fra nord:

Kjør RV9 fra Kristiansand, og forbi Rysstad (2,5 timer). Sving til høyre og kjør Brokke-Suleskarvegen. Setesdal Bilruter/Norway Bussekspress kjører fra Kristiansand til Haukeligrend, se rutetider på http://www.nor-way.no/ Fra Rysstad til P-plass ved Øyuvsbu er det ca 20 km om sommeren. Løypen mellom Øyuvsbu og Gaukhei er ca 15 km og tar fra 6 til 7 timer avhengig av vær og føreforhold.

Adkomst fra øst: Kjør RV9 til Langeid, P-plass ved RV9. Vandretur til Tjønndalen, ca 2 t og videre derfra til Gaukhei tar ca 6 timer. Buss tilsvarende som beskrivelse "Adkomst fra nord".

Adkomst fra vest: Donsen i Sirdal til Kvinen, 8 km. Videre til Josephsbu ca 10 km, hvor det er fint å overnatte. Fra Josephsbu til Gaukhei er det 7 km.

Adkomst fra sør:Ljosland - Gaukhei, 5 - 6 timer. P-plass ved Gloppedalen. Kjør inn til høyre før brua på Ljosland, ca 2 km til p-plass. Deretter vei langs Langevatn mot Pytten hvor det også er anledning til å sykle. Dersom man sykler bruker man i underkant av 1 time til veiens slutt. Derfra er det 4 timers gange inn til Gaukhei.

Bortelid - Gaukhei, 7 timer. P-plass ved Bortelid skisenter.

Adkomst vinter

Fra Ljosland - Gaukhei. 9 km på ski fra Ljosland fjellstoge.. Veien til Langevatn er ikke brøytet om vinteren.

Ellers samme som sommerrutene. P-plass ved Brokke hvor det er 21 km å gå til Øyuvsbu.

Rutene er vinterkvistet.

Annonse

SjekkUT | Gaukhei

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT
8

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Gaukhei ennå. Ta turen og bli den første!

mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT