Svartenut

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  20 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Ulåst
Bli DNT-medlem

Svartenut ligger fint til ved den "svarte tjørni" midt i hjerte av Setesdal Vesthei. Inngang fra sør via Brokke-Suleskardveien eller Evardalen, fra nord via Bossbu. Det er hovedhytte og sikringshytte m/wc og vedbod.

Pris pr. person - se medlemsprisene her.

OBS! Broa over Risåni på ruta sørover mot Øyuvsbu (ca. 100 meter fra hytta) er ødelagt. Ved normal vannføring kan det vades rett ved broa. Ved høy vannføring er det bedre å vade ca. 50 meter lenger opp i elva.

UTSTYR PÅ HYTTA 

Hytta har 20 sengeplasser. I første etasje er det to soverom med 4 sengeplasser på hvert rom. I andre etasje er det et loft/hems med 12 sengeplasser. Vaske- og tørkerom. Kjøkkenutstyr, gassbluss til matlaging, vedovn til oppvarming, og solcellelys.

Her kan du lese om hvordan du gjør når du benytter selv- og ubetjente hytter.

FERDSELSFORBUD OG JAKTPERIODE

Ta hensyn til villreinen! I perioden 15/4-20/5 er det villreinskalving og etter verneforskriften er det ferdselsforbud. I villreinsjakta fra 20/8 til 30/9 er hytta forbeholdt grunneiere til jaktformål. Hytta er åpen for overnatting, men ikke for grupper. I begge disse periodene anbefaler vi alternative hyttebesøk.

AKTIVITET

En fin dagstur er toppturen til Vest-Agders høyeste topp, Urdalsknuten (1434 moh.). Start fra Svartenut og gå rett vestover mot Risåkvæven hvor du vader over Risåni. Du følger så naturlig dalføre mot Juvassåni som må krysses. Dette kan være vanskelig dersom det er stor vannføring, vær forsiktig! Vel over på andre siden vandrer du forbi Statskog sin hytte, Urdalsbu. Gå så rett nordover inn Urddalen og mot toppunktet. Dette er en lang og bratt bakke. Ta deg tid til å se på utsikten og nyte noen dråper godt fjellvann. Et annet alternativ er å gå rundt Gjuvvatnet på norsiden og følge et dalsøkk rett vestover mot toppen.

HUND

Hundebur i sikringshytta. Ikke mulighet for overnatting her for eier.

BOOKING

Det er mulig å forhåndsbooke seng i hovedhytta. Booking betyr at du kan betale og reservere en seng før du drar på tur. Reservasjonen gjelder fram til kl 19.00, etter det får du plass på hytta, men kanskje ikke den sengen du har bestilt.

Gi beskjed til DNT Sør dersom dere er flere enn 10 personer sammen på tur. Tlf 38 12 07 50 el mail.dntsor@dnt.no

BETALING

Ved forhåndsbooking betales oppholdet samtidig. For betaling av proviant og annet er det enkelt å benytte betalingsappen "DNT hyttebetaling". Last ned appen på forhånd. Appen fungerer selv om du ikke er i telefondekning. Når du kommer i dekning igjen vil du få beskjed på telefonen, og kan godkjenne transaksjonen. Det er også fullmaktsskjema for fakturabetaling (+ 50,- faktgebyr) på hytta.

Både dags- og overnattingsgjester skal skrive seg inn i protokollen.

SETESDAL VESTHEI - RYFYLKEHEIANE LANDSKAPSVERNOMRÅDE

De fleste av DNT Sørs hytter i fjellet er beliggende i et landskapsvernområde, og alle er i Nasjonalt villreinområde. Landskapsvernet er av stor verdi for oss alle - og med allemannsretten følger også allemannsplikten. DNT Sør oppfordrer alle til å sette seg inn i bakgrunnen for vernet før en går på tur!

Føremålet med Setesdal Vesthei Ryfylkeheiane landskapsvernområde er:  

 • Å ta vare på eit samanhengande, særmerkt og vakkert naturområde med urørte fjell, hei og fjellskogområde med eit særmerkt plante- og dyreliv, stølsområde, beitelandskap og kulturminne.   
 • Å ta vare på eit samanhengande fjellområde som leveområde for den sørlegaste villreinstamma i Europa.  

Før du skal på tur i Setesdal Vesthei anbefaler vi deg å lese her for informasjon om eventuelle hendelser og endringer som kan ha betydning for din tu

FISKE

Det er mye og stor fisk i Sandvatnet, østover mellom Svartenut og Bossbu. Fiskekort må kjøpes (VAFA).

Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

Fasiliteter

 • 12v
 • Tørkerom
 • Bade
 • Teltplass
 • Wc
 • Vedovn

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Fra nord:Berg - Stavskar - Bossbu. Med bil: Kjør RV9. Skilt ved Berg, P-plass på toppen eller kjør gjennom betalingsbom en km til P-plass på høyre side før visningsskiltet inn i fjellet.

Fra sør: Brokke-Suleskardveien. P-plass ved Øyuvsbu. Eller inn Evardalen og parkeing i enden av veien.

Med buss: Setesdalsekspressen (Kristiansand – Evje – Haukeli) til Berg med Norway Bussekspress eller Setesdal Bilruter.

Fra Suleskarveien (v. Øyuvsbu): Med bil fra øst: Gjennom Setesdalen på rv9 til Nomeland (Valle kommune). Ta av mot Brokke. Følg Suleskarveien ca 20 km til P-plass like vest for Ivlungsvatni. Med bil fra vest: Kjør til Ådneram og videre over Suleskarveien til Ivlungsvatni. Ca 18 km til P-plass like vest for Ivlungsvatni. Med buss: Setesdalsekspressen (Kristiansand – Evje – Haukeli) til Nomeland med Norway Bussekspress eller Setesdal Bilruter.

Taxi i Valle: 468 79 273 / 48 84 96 15

Sommerløype fra Evardalen, med privat bomveg (bompenger). Broen over Risåni, noen meter fra hytta tas inn i slutten av september og legges ut i juni. Løype sydover mot Øyuvsbu og Evardalen.

Adkomst vinter

Berg - Stavskar - Bossbu.
Med bil: Kjør RV9. Skilt ved Berg, P-plass på toppen.

Parkering ved Brokke og gå videre via Øyuvsbu og nordover i kvistet løype.

SjekkUT | Svartenut

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT
12

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Svartenut ennå. Ta turen og bli den første!

Annonse
mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT